Червен код за опасно високи температури над 41 градуса по Целзий на сянка обяви за 2 август Националният институт по метеорология и хидрология в 9 области.

Предупреждението от трета степен важи за областите Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол.

В останалата част от България е в сила оранжев код – предупреждение от втора степен за високи температури между над 38 градуса.

„Очакваме да е най-горещият ден за цялата седмицата. Прогнозираните максимални температури са до 42 градуса, като не е изключено в някой район да има и температура от 43 градуса”, коментира пред „Фокус” синоптикът от НИМХ Анастасия Кирилова.

Тя прогнозира, че времето ще е слънчево, следобед ще има развитие на незначителна купеста облачност, вероятността за валежи е много малка.

Прохлада няма да има дори и в планините. Максималната температура на Черни връх ще е 24 градуса, на връх Мургаш е 29 градуса, в курортите Пампорово и Боровец – 33-34 градуса, в Банско около 37 градуса.

„Туристите винаги трябва да внимават и взимат мерки, защото в планините слънцето е много силно”, предупреди Кирилова.

Кирилова очаква във вторник температурите да се понижат слабо. В следобедните часове има условия за развитие на купеста облачност на повече места. Ще има и условия за изолирани краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.

Във вторник максималните температури ще са между 36-41 градуса, в сряда между 34-39 градуса, в четвъртък между 35-40 градуса.

В сряда ще е предимно слънчево и горещо. В четвъртък в повече райони на страната ще има условия в следобедните часове да превали и прегърми. Повишена е вероятността за локални по-значителни количества валежи и гръмотевични бури.

В петък с ориентиране на вятъра от северозапад температурите ще се понижат с 3-4 градуса и ще доближат до климатичните норми.

В петък и събота ще преобладава слънчево време. В следобедните часове над планинските и източните райони има условия да се развие купеста и купесто-дъждовна облачност.

В неделя вероятността за валежи е по-малка. Температурите ще са близки до нормите, очакваните максимални температури ще са между 30 и 35 градуса.

„През месец август измерената рекордна температура за страната е 44,5 градуса. Отчетена е в Чирпан през 1952 г.”, поясни Кирилова.