Ноемврийска пролет. Дръвчета цъфнаха в края на ноември в Свищов, научаваме от БНТ.

Старите хора се питат каква ли ще е зимата. 


Възрастни хора разказват, че това се случва рядко и вещае тежка и сурова зима. Според народните вярвания цъфнало дърво в края на лятото или началото на есента е предвестник за много студена и продължителна зима.


Снегът се отлага до декември. Досега два "сочни" средиземноморски циклона подминаха България, обясни преди дни климатологът проф. Георги Рачев.

Във вторник и сряда ще започнат валежи от дъжд над цялата страна, като във високите части на планините те ще бъдат от сняг.

"За съжаление до края на месеца големите световни метеоцентрове не дават прогноза за снеговалеж над България.

В неделя евентуално има възможност над високите части на Рила и Пирин да превали сняг, но става дума за високата планина. В близките 10 дни сняг в ниското няма да има", прогнозира ученият.

Декември се очертава да бъде по-топъл от нормалното. Според специалистите от Европейския център по средносрочни прогнози последният месец от годината ще бъде топъл с поне 1 градус над нормата и доста валежен.През втората половина на месеца облачността ще е значителна. На много места отново ще има валежи. Температурите ще се понижат. През първите дни от второто десетдневие температурите ще бъдат близки, а през втората половина от периода и по-ниски от обичайните. Това заявиха на свой ред от НИМХ. 

Ще преобладава облачно време. Често ще има и валежи от дъжд, в планините – от сняг. Към 17-18-ти температурите значително ще се понижат и в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг.  През третото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. Валежите ще бъдат често явление. Повишение на температурите се очаква в средата на периода.