Преди 10 години Сергей Станишев спря проекта „Белене“ и съсипа възможността България да укрепи позициите си на газов лидер и гарант в Европа, като тук повтори определението с новия си мандат през 2015 и, разбира се, беше награден с поста „президент на ПЕС“, където губеше избори след избори със същия ентусиазъм, с който ги губеше и в България.

Но получи отплата за това, че съсипа българския национален интерес и постави под въпрос енергийната сигурност и във всички случаи - ниската цена на електрическата енергия за бита и икономика. Това се казва в позиция на АБВ, изпратена до медиите.

„Днес сме свидетели на още по-брутален пример със стремежа да бъде наградена Кристалина Георгиева. Няма българска позиция, която тя да не предаде или продаде.

Съсипа възможността България да има генерален секретар на ООН, чрез кандидатурата на безспорно един от най-успешните ни политици зад граница Ирина Бокова. Като, разбира се, тук съучастник с пълна сила беше и Бойко Борисов. След това Георгиева напусна поста на еврокомисар, заради по-голяма заплата и отстояване на чужди интереси в чуждо ведомство.

Днес тя е на път да бъде наградена за предателствата й към България“, се казва още в позицията на партията.

Към предателството на Кристалина Георгиева, където участник бе и Сергей Станишев - с подкрепата си за това недоразумение Антонио Гутереш. Гутереш оглави ООН, за да разбере с почуда на 1 август, че на 2 август САЩ излизат от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, да каже, че е обезпокоен, след като САЩ направиха тази декларация преди половин година.

Ние от АБВ реагирахме десетки пъти с настояване и българските институции да инициират процес „Хелзинки 2“. Но главният секретар на ООН да се учуди и обезпокои ден, преди края на ключов за мира договор, е безпримерно нехайство, негодност и непричастност към организацията с най-значими международни правомощия и функции.

„Ние българите трябва да се научим да ценим историята си, да ценим хората си, на първо място да ценим достойнството си. Да го отстояваме всеки ден, във всяка точка на света и във всички институции.

Предадели като Кристалина Георгиева ще работят за всички, но не и за България. Но ще обслужват интереси, които, вероятно, са в страни от интересите и на силна и обединена Европа, и на едно проспериращо общество, за което се борим и към което се стремим. Трябва да сложим край на сюжета „Наградени български предатели“, „ посочват още в АБВ.