Борисов беше призован 2 пъти за досъдебно производство за делото, което журналистите наричат "Барселонагейт". Такъв случай няма. Г-н Борисов няма каквото и да е касателство. Това заяви адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков в ефира на bTV.

Той припомни и решението от 2022 г. на испанската прокуратура, която е казала, че няма криминално деяние.

"През 2022 година има официално произнасяне на испанската прокуратура, че няма извършено престъпление от никого, а Бойко Борисов не е бил разследвано лице по този случай“", уточни юристът.

По думите му въпросите, които са му задавани, са задавани и преди 2-3 години, когато бе призован в качеството си на свидетел.

„Съобщението на прокуратурата ме изненада. Въпросите, които прокурорите от Върховната касационна прокуратура задаваха, са във връзка със сигнала на Иван Гешев, че някой е оказвал натиск върху него да подаде оставка като главен прокурор и писмото, което той сам публикува“, уточни Менков.

Адвокатът допълни, че Иван Гешев не е споменал, че Бойко Борисов е извършил това.

И писмото, което той сам публикува, някакъв текст, който е напечатан, вероятно на компютър, че стоял на много ветровит връх и като Мечо Пух трябвало да се почувства по друг начин, ако отстъпи назад. Защо точно Борисов е призован, а не са призовани други политически лидери, които непрекъснато искаха оставката на г-н Гешев. Дали си превишава правомощията е от компетентността на други органи.", каза още юристът.

Не би следвало да се призовава никого. Да поискаш оставката на някого не е съставомерно деяние. Конституцията на България прокламира свобода на словото – всеки може да поиска оставката на някого“, обясни той.

„Определено има разследвания, които се държат на трупчета. Едно от тях е „Барселонагейт“. Данъчните органи на Испания са се произнесли, че по тези сделки за имотите, за които Бойко Борисов няма касателство, няма нарушение. Има постановление на прокуратурата в Испания за прекратяване на разследването. Аз не знам какво се разследва, защото въпросите, които бяха задавани на Бойко Борисов, нямат отношение към престъпление, а какви интервюта е давал преди 15 години пред модни списания – това се несериозни работи“, подчерта адв. Менков.

Според него „нулева е вероятността“ Борисов да получи обвинение по казуса.

Менков коментира и изказването на Петков, че български политици са били записвани. "Ако така е така е много зловещо. Приканвам прокуратурата да се самосезира", заяви той.

По какъв начин той се е сдобил с тях, те манипулирани ли са, кой ги е направил. Може да има престъпление, може и да няма, може да са извършени от различни лица. Законът за СРС е много изчерпателен. Кога могат да се използват, по какъв ред, кога могат да се използват. Мисля, че това е политически пиар, който се използва за дестабилизация, за да няма правителство", каза още адв. Менков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук