Искри прехвърчаха в ефира между евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки и близкия до различни соросоидни НПО-та адвокат Николай Хаджигенов заради промените в Закона за неизбежната самоотбрана. Според представителят на ВМРО проблемът е, че съдилищата у нас налагат малки присъди на криминално проявените.

„Правото не е възможно да предвиди и пресъздаде в нормативен акт всеки житейски факт. Нормативната уредба не е лоша и тя няма нужда от промяна“, контрира адвокат Хаджигенов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Има хора по улицата, които не трябва да са там“, смята Джамбазки. Юристът възнегодува, че политиците, предлагащи промените, са некомпетентни за това и го правят с популистка цел. „Познанията на тези, които предлагат промените са повърхностни“, заяви адвоката. Тук Джамбазки допълни, че текстовете са формулирани от преподаватели в СУ, които са експерти. „Проблемът се състои не в нормативната уредба, която работи не лошо, а в правоприлагането. Популистките партии се насочват на грешното място“, каза Хаджигенов.

Според него „какъвто и закон да напишат Джамбазки и компания, той няма да се прилага от МВР и прокуратурата“. Джамбазки обвини адвокатът, че знае предварително нещо, без реално да е запознат с фактите. Той попита каква е логиката човек с девет присъди да е на улицата.

„Дайте си сметка колко хора са търсили съдействие и не са го получили. Частната собственост и гражданите трябва да се пазят“, категоричен беше евродепутатът.

„Вие сте във властта, защо не накарате органите да работят?“, попита адвокатът. Джамбазки отговори, че става дума за една система, която от 30 години се разпада и атрофира, а съставът е демотивиран.

„Системата казва на престъпниците, че в гаража и в дворът ви могат да влизат“, подчерта Джамбазки. „Практиката за взлома и по неизбежната отбрана са много стари. Това, че хората имат нужда от закрила е факт, защото прокуратурата и полицията не правят нищо“, призна адвокатът.

„Трябва да бъдат променен и някои текстове и възможността на хората да пазят частната си собственост“, заяви на финала Ангел Джамбазки. „С Джамбазки сме гледали едни и същи новини, но сме ги анализирали по различен начин. Това е разликата между теоретиците и практиците“, завърши адвокатът.