"Бях изненадан, че толкова бързо се развиха събитията. Явно това е процедурата, която е приета.

Това е номинация, знаете, че има още етапи", това коментира в Брюксел премиерът акад. Николай Денков във връзка с избора на български еврокомисар.

БЛИЦ припомня, че в сряда председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен съобщи, че одобрява Илиана Иванова от ГЕРБ-СДС за кандидат за следващ български еврокомисар. Другият кандидат бе Даниел Лорер от "Продължаваме промяната-Демократична България "ПП-ДБ".  

„Г-жа Фон дер Лайен в предварителните 5 минути, в които бяхме насаме, каза, че е взела това решение. Каза аргументи, които аз няма да предавам – това беше разговор на 4 очи. Това, което се разбрахме, че официалното съобщение трябва да дойде от ЕК”, каза той по повод вчерашната си среща насаме с председателя на ЕК и дали е знаел за решението кой да бъде българският еврокомисар.

"Ще търсим общи действия. Ние смятаме, че в някои отношения има проблем с върховенството на закона.

Ще търсим как да изчисти всички проблеми и да действаме напред. Ще правя всичко възможно с Мария Габриел да стигнем до ротация", заяви Николай Денков.

Той участва в среща на върна на Европейския съюз (ЕС), на която отново ще бъде обсъден европейският отговор на войната в Украйна и подкрепата за Киев. 

Акад. Денков коментира и опита за бунт на Евгений Пригожин и ЧВК „Вагнер” в Русия: „Опитът за преврат показа, че този натиск в агресията навън е отслабил Русия отвътре. Не бих искал да казвам дали това е добро или лошо, защото една неставбилност ядрена държава винаги създава притеснения”.

„Най-доброто е да се стабилизира Русия и да изтегли войските си от Украйна”, добави той.

„Аз имам дълбока вяра в Българската армия. Това, което трябва, е армията да има ясно политическо послание от ръководството на държвата, че това, което решава парламентът, това, е което ще прави Министерслият съвет. Където е решено, че ще има помощ за Украйна, ще се дава помощ. Важно е армията да знае, че ние сме част от ЕС и НАТО и това изобщо никой не го обсъжда в момента. Нашата задача е да повяишим боеспособността на Българската армия”, каза още премиерът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук