Намираме се в политически капан заради втория мандат на президента Румен Радев. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Александър Йорданов по повод предстоящото откриване на 46-ия парламент.

Според него страната ни се намира в политическа криза, която не е преодоляна след изборите, a поведението на така наречените "протестърски партии" и служебното правителство генерират кризата, вместо да я разрешават.

„Всичко това е заради амбициите на президента Румен Радев за втори мандат. В този смисъл, ние се намираме в политически капан, чийто механизъм се съдържа в амбициите на президента за втори мандат.

Според представите му това минава през политика на разделение на обществото и на остра конфронтация, като това се обяснява с военната му професия. Може би той така си представя управлението на държавата - все едно че води битка“, каза Александър Йорданов и заподозря, че лидерите на протестните партии се канят да задълбочат кризата, като формират т.нар. експертно или програмноекспертно правителство.

По думите на Александър Йорданов демокрацията предполага политиците да поемат отговорност, като лично участват в изпълнителната власт, а не се крият зад гърба на измислени „експерти“ като Рашков, Минеков, Кацаров и още министри от злополучния служебен кабинет.

Според евродепутата, ако в България няма стабилно редовно правителство, изградено като коалиция около победилата на изборите партия, каквато е доминиращата традиция в Европейския съюз, то нищо добро не чака страната ни.

По думите му някъде в задкулисието български олигарси с огромни интереси към задаващите се на хоризонта европейски пари от новия финансов период са готови на всякакви неморални действия, безпринципни договаряния и сътрудничества, за да управляват чрез подставени лица България.

Йорданов припомни, че нормалният европейски модел е лидерите на партиите да участват директно в управлението на страната и да стават министри, за да носят политическата тговорност. По думите му в момента се наблюдава опит конкретно от „Има такъв народ“ да се издигат случайни хора и да се монтират за министри.

„Аз съм категорично против т.нар. „експертни“ и „програмни“ правителства, защото те са прикритие на хора с нечисти помисли, на политическо задкулисие. И това е много опасно за България, то е опасно за всяка държава, но в случая става дума за страната ни. И още нещо, което ме тревожи, е, що за политическо действие е т.нар. просташката дума „изчегъртване“, което предприеха служебните министри и конкретно тук визирам и Кацаров, и Рашков? Това е несъвместимо с демокрацията“, категоричен бе евродепутатът.

Той призова граждани, политолози, социолози и всички мислещи хора в България да обърнат сериозно внимание на тези процеси и да не се хващат на евтините приказки на популистките партии