Във връзка с разпространението на COVID-19 у нас здравният министър Кирил Ананиев със своя заповед удължава срока на въведените противоепидемични мерки на територията на Р България до 13.05.2020 г., съобщиха от здравното ведомство.

Здравният министър издаде и заповед, касаеща обработващите селскостопански площи и собствени земеделски имоти.

От нея става ясно, че водачите на транспортни средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи, трябва да представят служебна бележка от работодателя на сезонните работници, в която е посочен маршрутът и списък на пътниците.

Работодателите са длъжни да осигурят на работниците лични предпазни средства, в т.ч. защитни маски за лице и ръкавици. Превозвачът е задължен да дезинфекцира транспортното средство преди отпътуването. Това нареждане даде здравният министър със своя Заповед № РД-01-196/10.04.2020 г.

В заповедта се казва още: „Лицата, обработващи собствени земеделски имоти, намиращи се извън населеното място, в което живеят, за да преминат през контролно-пропускателния пункт, представят служебна бележка, издадена от кмета на съответната община или упълномощено от него лице, в която се намира обработваемият от тях имот“.


 


Здравният министър Кирил Ананиев одобри със своя заповед  референтни лаборатории в Пловдив, в които ще се правят изследвания за COVID-19, съобщи областният управител и председател на Областният кризисен щаб Дани Каназирева. Те ще обработват PCR тестове.

От утре като референтна започва да работи лабораторията  в   УМБАЛ “Пълмед“.

В началото на другата седмица  ще заработи и лабораторията в УМБАЛ “Свети Георги“,  която също е включена в заповедта на ЗМ. Преди Великден  и след като подпише необходимите документи, се очаква здравното министерство да реферира и лабораторията на УМБАЛ “Каспела“.

„За разкриването на лабораториите досега бяхме в непрекъсната комуникация с министър Кирил Ананиев. И днес в 18.30 ч. ме уведоми, че заповедта е подписана“,уточни областният управител.

По думите й в лабораторията на  Университетската болница“ Свети Георги“ ще се обработват по 30 проби на ден, като има възможност броят им да се увеличи. В болница „Пълмед“ за наличието на коронавирус ще се тестват  60- 70 проби.  

НЗОК ще плаща по 60 лева на тестван пациент, като има определени критерии за това от Здравното министерство и спуснати към РЗИ.

„За мен това е най-добрата развръзка за Пловдив и областта. Получихме пълно съдействие от министър Ананиев и огромна подкрепа от народния представител Менда Стоянова.

Сигурна съм, че с работата на лабораториите, ще може много по-бързо да стават ясни резултатите от взетите проби. Това е особено важно  и за медицинския персонал“,коментира областният управител.