Това което е Витлеем и Ерусалим за целия християнски свят, това е църквата "Свети Стефан" в Истанбул за всички българи. Това каза в сутрешния блок на БНТ журналистът Горан Благоев по повод предстоящото откриване на обновената Желязна църква.

Тя е наследник на една скромна дървена църква, дарение на един голям българин – Стефан Богориди, който си купува нов имот, а този го оставя като наследство. В тази църква започват борбите за независимост на българите в Цариград. Тази скромна църква някои я сравняват с Витлеемската пещера. Там по някакъв начин започва и българската държавност, тъй като е обявена екзархията, посочи Благоев.

По думите на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев реконструирането на Желязната църква е много символичен факт. Тази църква е близо до сърцето на всеки българин. Сега има исторически шанс това, което ни е разделяло с Турция през предишните десетилетия да бъде преодоляно и по пътя на добросъседството трябва да възстановим нашето културно-историческо наследство там и да го опазваме. Винаги стоплянето на политическите взаимоотношения води и до подобряване на културните връзки, заяви Ковачев.

Българската църква трябва да продължи своите действия по застъпничеството за статута на Македонската църква. По пътя на взаимодействието трябва да бъдат възстановени отношенията и с българската общност в Македония.