В момента ситуацията е много трудна. Заради пандемията,  туризмът е най-засегнатият отрасъл и той не функционира. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Ако потребителят не иска ваучер, то имаме указания от ЕК да се възстановят парите на потребителя след края на извънредното положение в рамките на месец. Около 300 000 българи са планували да пътуват в чужбина и са предплатили за това", категорична бе тя.

На въпрос дали ще има фалити, министър Ангелкова заяви, че се коментира специфична кредитна линия с дълъг период за възстановяване на парите на потребителите.

По думите ѝ за 4-то тримесечие 164 000 души са били заетите в туризма, към момента около 10% са тези, които са запазили работата си. "Юли и август месец можем да имаме късен летен сезон и това да подпомогне туроператорите", каза тя..

"Зимният сезон е бил с ръст от 9,8% от чужди туристи. Данните бяха изключително обнадеждаващи, но вече не е така. В непрекъснат диалог сме, туризмът не е сам за себе си, а е част от икономиката", каза още Ангелкова.