Лоша бюджетна практика е да сключваш договори, които са необезпечени финансово и да разчиташ на излишък в бюджета. Това каза говорителят на служебния кабинет Антон Кутев по време на пресконференция в МРРБ във връзка с бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, предаде „Фокус“.

„В годините, в които те са си били на власт и знаят, че започната година ще я завършат , разбирам да се опитват да разчитат на излишъци, но в година като тази, когато ние видяхме, че има два-три, кой знае дали няма да имаме четири различни избора през годината, вероятността да управляват тези, които са правили бюджета е почти нулева.

При това положение, да дадеш в бюджета 382 милиона, а да заложиш за разплащане милиард и половина, това го наричам форма на измама.

Защото фирмите, с които си подписал договор и на които ти си обещал, че ще изплатиш парите, ти си ги измамил. Тия пари ги няма в бюджета.

Първо, това е лоша бюджетна практика. Аз не съм убеден, че това не е нарушение на Закона за бюджета, защото по принцип да сключваш договори, които са необезпечени финансово, а тук става въпрос за договори от на практика 1,2 милиарда. Това според мен е въпрос на прокуратурата.

Доколкото ми е известно това се разглежда в софийска градска прокуратура и има преписки. Надявам се да завърши колко се може по-бързо“, заяви той.

Кутев обърна внимание, че служебното правителство си заминава след 1-2 седмици.

„След това ще дойде друго правителство, а към нова година може би ще има трето правителство, което ще е четвърто за тази година. Значи тези хора са обещали пари, които не могат да гарантират”, добави той.

Кутев заяви, че когато сключиш договор, че ще свърши една работа и срещу, която ти ще му платиш едни пари и ти не можеш да гарантираш изплащането на тези пари, това според него е измама. Той обърна внимание, че това се прави години наред.

"Аз много се надявам, ние, по-следващото правителство, този, който има възможност да осигурим тези пари за фирмите, защото голямата част от фирмите са си свършили работата и е редно да си получат парите.

Ние искаме тези пари да бъдат разплатени. Проблемът е е, че една група хора са заложили този милиард и половина, те са ги измамили, тези хора до скоро бяха в министерските кресла, сега са в Парламента", каза Кутев.