”Съмненията, че правителството ще изкара 4-годишен мандат, основно заради огромните различия на хората, които участват в него. За мен противопоставянето между националистическите партии и на ГЕРБ е очевидно, че няма да доведе до добро. Това прогнозира в предаването „Офанзива“ по Канал 3 Антон Кутев от БСП.
”Благодарен съм, че на нас не ни се налага да участваме в тази игра. За мен е удовлетворение, че се оказа, че не трябва ние да влизаме в тази коалиция с патриотите. Първо, защото това са крайни националисти, които са неприемливи за Европа. Второ, защото те нямат общи идеи”, заяви социалистът.

”По време на дебата и разговорите за съставянето на новото правителство изнесох предишните разговори, отпреди две години и половина, когато тогава в правителството влезе една част от т.н. патриоти. Каракачанов и Валери Симеонов подкрепяха Борисов още в предишния парламент, докато Волен Сидеров беше против. Когато видях какво са си наговорили тогава Волен Сидеров, Каракачанов и Симеонов по между си и отделно срещу ГЕРБ, то е ужасяващо и как сега тези хора могат да започнат да работят заедно. Очевидно имат трайни и много здрави противоречия, защото каквото и да се говори за Волен Сидеров, той е човек, който много добре знае политическите си интереси и винаги успява да ги материализира по някакъв начин. Сега изведнъж се оказва и може би не случайно, че именно Волен не участва персонално. Убеден съм, че в самия лагер на националистите ще има проблеми в много скоро време”, прогнозира Кутев.

”През ноември 2014 година, когато се гласува предишния кабинет на Бойко Борисов, тогава Волен Сидеров същата вечер каза: ”Вие няма да направите прогресивния данък, вие няма да махнете плоския данък, вие няма да се борите с монополите, вие няма да изгоните концесионерите и т.н”. Наговори им тежки думи. Оказа се, че е прав, защото Борисов в предишното си управление не направи всички тези неща и изведнъж същият този Волен Сидеров по някаква причина влиза в коалиция с Борисов, при положение, че той не ги е направил и той много добре знае, че няма да ги направи и сега.”, продължи той.

”Според мен не е грешка, че БСП се дистанцира от ДПС, защото най-големият проблем на съвременната българска политика, може би и световна, е в това, че се правят огромно количество компромиси. Аз също съм правил компромиси през годините, но не бих си ги позволявал повече и не искам да си ги позволявам. Просто хората не го искат”, категоричен бе Кутев.

”Компромисите в политиката са ужасно вредни”, отсече Антон Кутев. ”Понякога са неизбежни, но са ужасно вредни. Аз не искам да влизам в тях, защото като представител на лява политическа сила, аз знам, че вече 26 години имаме абсолютно десен преход. Хората наистина искат леви промени. Те вече не очакват от нас компромиси. Бойко Борисов нека си прави компромиси. Хората в неговата партия съществуват по друг принцип, те не са като при нас на идеологически принцип, но ние в БСП нямаме право на никакви компромиси оттук нататък”, каза още депутатът.