Министърът на финансите Асен Василев, изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов и директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев представят мерки за повишаване на събираемостта на приходите и предотвратяване на нарушения, ощетяващи фиска.

"През 2020 година са дадени 15.8 млрд лева на частни компании. Справка показва, че 7 фирми са получили общо 3.4 млрд. лева През тази година до края на април 3 фирми са получили близо 1.3 млрд. лв.", обяви Василев.

Справката е показа също, че от 2017 до 2020 г. НАП на основание 10-годишен давностен срок е отписала над 10 млрд. лева. Към момента не са събрани общо 9.9 млрд. лв. от тях. Най-големият длъжник дължи 161.6 млн. лв "Част от тези дългове са на работещи предприятия и те трябва да бъдат събрани”, каза Асен Василев.

По думите му първите 100 фирми в списъка с длъжници трябва да издължат 2 милиарда лева.

„Дотук очертаната картина е силно притеснителна за мен. Това е на картина на системно несъбиране на данъчни постъпления, на премахнат данъчен контрол. Една картина, позволила да се натрупа огромни дефицити в системата – било чрез измами, било чрез избягване на плащане”, посочи министърът.

"Всички служители на агенция "Митници" ще минават през проверка, която ще сравнява техните доходи с тяхното имотно състояние и влогове", заяви Василев.

"За целта те ще подписват декларация, с която се отказват от банкова тайна в български и чужди банкови институции и позволяват на НАП да достъпва информация от имотни и търговски регистри за наличието на техни фирми", каза Василев.