Свързаността е най-големият проблем за Родопите, както и за всички останали планински райони. Това заяви Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите в оставка по време на форума „Развитие, Родопите – предизвикателства, перспективи и стратегии за растеж“, организиран от „Марица“ и „Хермес Медиа“ в смолянското село Баните.

Събитието се осъществи с подкрепата на Министерството на културата, пише „Марица“.

"Най-важните въпроси са как да се стига лесно от точка до точка, как хората по-лесно да пътуват. Да има достъп до училища и качествено здравеопазване, което да запази жителите на региона", посочи Василев.

Според финансовия министър в оставка, изключително важно е в тежките и трудни региони, в които има сложни проблеми, да се разработи много детайлен план, защото "общи приказки няма да решат проблема".

"Трябва конкретно да видим какво може да се случи в региона, ползвайки както заложените проекти по Плана за възстановяване, така и европейските фондове и някои други програми", посочи той.

По думите на Василев, четири от ключовите законопроекти са вече в парламента. Един от тях е този за КПКОНПИ, който е много важен и за получаването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Други 13 законопроекта също са в напреднал стадий - или в Министерски съвет, или на последна фаза на обществено обсъждане, така че те най-вероятно също ще могат да влязат в парламента, преди да бъде разпуснат", обяви Василев.

Въпреки това той постави акцент върху законите, които имат пряко отношение към Плана за възстановяване, и бе категоричен, че НС трябва да започне от тях.

"Видяхме докъде доведоха страната последните 12 години управление на ГЕРБ. Голямата разлика между бедни и богати в ЕС се дължи именно на окрадената държава. Не можем да работим с ГЕРБ в този ѝ състав, с тези хора в партията, преди те да са се извинили на българския народ за всичко, което са му причинили през последните 12 години, заяви вицепремиерът в оставка. 

Василев коментира и евентуалния шанс за нов кабинет в рамките на съществуващото Народно събрание. "Нека да видим на кого ще бъде връчен третия мандат и тогава да говорим", посочи той.