Финасовият министър Асен Василев коментира ситацията в държавата в ефира на БНТ.

„От съставянето на правителството, всичко е тежък компромисен вариант, за да се дръпнем напред към Шенген, еврозоната и доходите на хората.

Имахме нормален разговор относно дерогацията. Решението спира парите за Русия и от 1 март спираме дерогацията. Ако бяхме я спрели за 3 дни, българските граждани щяха да са застрашени относно цена на горива, доставки и т.н.

Данък печалба, която „Лукойл“ ще плати е 400 млн., а е спечелила 600 млн. лева", заяви Василев.

Според него не би трябвало да има притеснения относно Бюджет 2024.

"Има притеснения за бюджета, които не са основателни. Те са заради преноса на руски газ и приходите от това. Махнахме ги. Намалена е и капиталовата програма, която пак е на рекордни нива - 10 млрд. лв. По този начин си запазваме трите процента, бюджетът влиза в рамки и ако тези приходи се реализират, ще направим актуализация, да се признаят тези приходи и да си довършим капиталовата програма", отсече съпредседателят на ПП.

Относно събирането на приходите Василев също не вижда нещо нередно, и нещо да куца.

"Приходите вървят много добре. ДДС е нагоре с 18% вътре в страната. Единственото изоставане е за приходи от внос и те в момента наваксват", обясни той.

"Бакшишите са обложени с данък и в момента, който общо е около 30%, но никой не го плаща. Ако те се обложат само с 10 % данъчните няма да се гонят с ресторантьорите. Това ще изсветли това плащане", разясни министърът.  

Василев каза кога била подал оставка.

"Не съм женен за тази позиция. Ако съм полезен, ще продължа да си върша работата. Ако не – ще си тръгна. Много е важно човек да си тръгне навреме", каза той.

Финансовият министър коментира ескалацията на напрежението в четвъртък в София.

"Грозни сцени, които показаха две неща. Не е нормално фенове да палят и чупят, а и не е нормално полицаи да бият хора", каза той..

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук