България няма да се откаже от своята енергийна независимост и да работи с национален ресурс. Това коментира пред депутатите от НС вицепрмиерът и финансов министър Асен Василев, който бе извикан на изслушване заради плана на възстановяване.

Василев напомни, че отказвайки се въглищни мощности и изграждането на газова централа там, означавало да се поставим в директна зависимост от газ и цената на газ. И то при условия, че имаме един основен доставчик, който в момента е във война с ЕС. Именно затова той напомни, че са се отказали от този вариант.

По думите за България е важно да има добър план, а не да приет бързо. В този, който заварили от кабинета се предвиждало да се закрият 1600 мегаватчаса мощности във въглищните централи до 2026 г. По думите му обаче те са от критично важни за сигурността на енергийната ни система. Това не работи за нашата система и затова влезли в прегори с ЕК, за да се стигне до план, който ЕК може да приеме - да се спазва зелената сделка и да няма  опасност за родната система. Василев напомни, че до 15 март ще са затворени техническите преговори с ЕК за плана.

Възможно е предварително изпълнение на проектите и плащания по тях могат да започнат веднага след тази дата. Василев коментира още, че летният ни пик на то е 4000 – 45000 мегаватчаса и спокойно може да бъде пое от други мощности. Проблемът бил зимният, когато достигаме до към 7500 мегаватчаса, когато ни трябват и въглищните мощности.

Наред с това той напомни, че вместо газовата централа залагат да построи възможност за съхранение на енергия. Така в момента ПАВЕЦ "Чирен" работи само 1 турбина от общо 4. Сега предстои да бъде пусната 2-рата, след месеци 3-та, а до 1 година и последната. Напомни, че в плана за възстановяване предвижда изграждане на батерии от 6000 мегаватчаса, които ще намалят пика на потреблението.

Василев коментира и търсенето на нови геотермалните ресурси, като добави, че имат карти от 70-те години, но проучваната дълбочина тогава е до 1800 метра. Сега идеята е да се направят нови проучвания за по-големи дълбочини. Но дори и да се използват тези, това по думите му ще е достатъчно отопление и зеленчукопроизводство.

Напомни, че предвиждат проекти за  соларни централи, голяма програма за саниране, геотермални източници на енергия, които също отопление, както и мерки за изграждане на фотоволтаични централи и проекти за съхранението на тази енергия. Извън плана е разширяването на ПАВЕЦ "Чирен" и други каскади да работят в режим на ПАВЕЦ. те са извън плана, защото няма как да бъдат  завършени до края на 2026 г..