Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев не вижда конфликт на интереси в назначенията на семейство Лорер, съобщават Епицентър.

Темата бе повдигната, след като стана ясно, че съпругата ни министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, която е началник на кабинета на финансовия министър Асен Василев, е назначена и за член на борда на НЗОК.

Премиерът Кирил Василев пък е кум на семейство Лорер. Тези назначения предизвикаха коментари в обществото заради нарушение на моралните норми и конфликт на интереси

„Г-жа Лорер беше в надзора на здравната каса, когато мъжът и не беше министър. Постове на калпак не се раздават, който има претенции за по-добро CV да ми го прати“, така Василев отговори пред журналисти на въпрос за назначението ѝ.

Съпругата на министър Лорер задмина Рашков по имоти ДОКУМЕНТИ

Според него Виолета Лорер е добър специалист и затова е назначена като член на Надзорния съвет в НЗОК. По думите на Василев тя сама се е преборила за мястото си. Влизането на г-жа Лорер в надзора на НЗОК стана с решение на Министерския съвет.

В същото време, финансовият министър Асен Василев изрази за пореден път увереност, сега в интервю за агенция Ройтерс, че България ще влезе в еврозоната през 2024 г., съобщи БТА.

"Препотвърждаваме, че 1 януари 2024 г. е датата, на която се стремим България да приеме еврото. Технически сме свършили цялата работа, мисля, че няма да имаме проблеми", заяви Василев и допълни, че е уверен за датата на влизането на страната в еврозоната