Народните представители от АТАКА внесоха предложение за декларация на  Народното събрание срещу настояването на Европарламента Истанбулската конвенция (ИК) да бъде приета у нас.

С декларацията атакистите посочват на евродепутатите, че в България има Конституционен съд и той се е произнесъл ясно, че ИК не съответства на основния закон в България. Според депутатите от АТАКА опасността от приемане на джендър-конвенцията не е преминала.

„Този скандален документ трябва да получи категоричен отказ от българското общество и да приключим тази тема. Има решение на КС и европейските институции не могат да влияят на суверенното право на България да определя кое е правилно и кое неправилно за държавата.”

Това заяви зам.-председателят на партията Десислав Чуколов на брифинг в парламента.

Той подчерта, че в декларацията, която предлагат, НС заявява твърдата си решимост да продължава борбата срещу насилието над личността по принцип.

Крайно време е да се приключи темата за джендъризма и опитите за извращаване на обществото, категорични са от АТАКА и настояват Европа да спре натиска към нас.

Чуколов призова останалите депутати да подкрепят декларацията и им напомни за позицията на Българската православна църква, която също се обяви срещу Истанбулската конвенция.

Чуколов подчерта, че първоначално Ангел Джамбазки от ВМРО подкрепи Истанбулската конвенция в Европарламента, като гласува „въздържал се”, а пред медии Борис Ячев от НФСБ не беше против джендър-документа, а поиска да се види преводът.