ПП-ДБ искат споразумение за управление с ГЕРБ само за следващите 9 месеца. Това е сложено на масата на преговорите днес, разкри правосъдният министър в оставка Атанас Славов пред БНР.

Това се разминава с предложението за коалиционно управление, което ГЕРБ изготвиха, за съвместен пълен мандат с ПП-ДБ при разделение на периодите - 9 месеца сега, и още два пъти по 15 месеца.

"Лидерите и на "Продължаваме промяната", и "Демократична България" са получили ясен политически мандат за преговори за правителство само за следващите 9 месеца, а не за пълен мандат от 4 години", каза Атанас Славов.

"Четири години е много време. Четири години може да се приеме за празен чек, не е това смисълът на управлението в момента", уточни министърът.

Той допълни, че не става дума за управление на всяка цена, като такова ще има само срещу ясни ангажименти за реформи.

"Нормално да има известни притеснения и скептицизъм за класическа формула за коалиционно управление, поради простият факт, че коалиции се правят между близки политически сили, а не между сериозни опоненти, които доскоро са били в подобна фаза на политическа борба", обясни Славов.

Според Славов ПП-ДБ искали да видят как ще протече управлението пред следващите 9 месеца, когато премиер ще е Мария Габриел, и едва тогава да се мисли за продължаване на мандатите

Засега няма реакция от страна на ГЕРБ за тази нова постановка.

Припомняме, че късно снощи малко след 22.30 ч. приключи първият кръг преговори. От страна на ГЕРБ на масата е сложено споразумение, което да превърне сглобката в коалиция. ПП-ДБ пък предлагат меморандум с механизъм за назначения в регулаторите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук