Аз лично съм учуден, че се залагат предварителни условия и има фиксация към БСП. Ако тръгнем по този път всеки би заложил предварително неизпълними условия. По този начин се взривява целия преговорен процес.

Това заяви зам.-председателят по коалиционната политика на БСП Атанас Зафиров в предаването "Още от деня" по БНТ.

„Ние и ИТН фактически стигнахме със споразумение, но политиката е според възможностите. Не съм сигурен, че сега тези преговори биха завършили с успешен край и подписване на споразумение, но да видим“, отбеляза политикът.

„В служебното правителство има много успешни министри. С част от тях трябва да се проведе разговор. Президентът изрази скептицизъм по отношение на този подход. Затова първо трябва да се говори с г-н Радев“, смята Зафиров.

„Нямаме право да вкарваме от избори в избори българските граждани. Ако има балотаж - дори още веднъж. За избори 2 в 1 съм склонен да приема аргументите на г-жа Митева и да направим един жест към избирателите“, каза той по повод предложението на председателя на НС изборите да са 2 в 1. 

„Ако в петък бъде връчен мандата, той се получава от лидерът на парламентарната група, след това се излъчва кабинет.

Тоест ние разполагаме с 20 дни за съставяне на кабинет. Стане ли ясно, че няма воля в политическите сили за сформиране на кабинет, няма да е сериозно. По-добре е да хвърлим всички усилия и да съставим кабинет“, призова Атанас Зафиров. 

Според него единственото решение за справяне с кризите е актуализацията на бюджета. В противен случай няма да има пари.