Интересно разкритие направиха в ефира на Нова тв депутатите от ГЕРБ и БСП - Десислава Атанасова и Румен Гечев. Те коментираха намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лв.

"ГЕРБ от 2006 г. досега винаги е участвал в изборите - без или със партийна субсидия. Всяка година отчитаме постъпления и разходите за различни кампании. Ние от онзи ден имаме решение за увеличаване на членския внос, пропорционално за различните изборни длъжностни", обясни Десислава Атанасова. 

"Най-високият членски внос е за евродепутатите и е 500 лева на месец. Народните представители, министрите, обастните управители, кметовете ще дават по 100 лева, работещите членове на ГЕРБ - по 3 лева на месец, а пенсионерите и студентите - по 50 стотинки на месец", допълни народната представителка от ГЕРБ. 

"При нас евродепутатите от много отдавна плащат по 1000 лева, а депутатите - по 250 лева партиен членски внос на месец", каза Румен Гечев

"Да не се залъгваме - повече от 2, 3, 5 процента от разходите на партиите, няма как да се покриват от членски внос. От 20-25 години в Европа тенденцията е категорична - в 26 държави 90 процента от средствата идват от бюджетни субсидии, само в Холандия и Германия е 50/50 от бюджетни субсидии и от фирми. Най-страшното е, че към момента се намираме в ситуация, в която всяка фирма или физическо лице може да си напазарува партия". добави той.