Един ден ни дели от момента, в който президентът трябва да връчи мандата, а в Народното събрание се вълнуваме за датата на новите избори. Това заяви в студиото на БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ на Десислава Атанасова.

Кой трябва да е в опозиция и да бъде изчегъртан, явно само ГЕРБ, всички други се групираха. Българските граждани посочиха ГЕРБ като втора партия и че сме опозиция. Ние казахме, че ще върнем мандата, тези, които утре ще вземат мандата, не водят конструктивни разговори.

ИТН се отказаха, че ще съставят кабинет, ние върнахме връчения мандат.

Нашата позиция е ясно изразена, повече от година партиите на протеста твърдяха, че ГЕРБ са нещо лошо и трябва да се изчегъртан, но тази алтернатива не е никаква алтернатива, защото те не поемат отговорност.

ГЕРБ не ползва пленарните игри за демонстрация, ГЕРБ ще е в зала и ще гласува против това правителство, бе категорична Атанасова.

Ако ГЕРБ е задкулисие не знам кой за кого играе, поне нашата функция на партийната група е такава да играем за българските граждани, виждам тотално погазване на правилата и системността на институцията.

ГЕРБ бе единствената партия, която, когато бе върнат мандатът от ИТН, спаси тази патова ситуация с кворума и отказа на Пламен Николов да е премиер. Това показва, че ГЕРБ е системна и отговорна партия, каза още тя.

На избори ГЕРБ винаги се явява да получи в максимална степен доверие на хората и играем за победа, хубавото е, че хората видяха как се справяше ГЕРБ и сега служебното правителство как се справя.

Данни за нарушения и злоупотреби не бих казала, че съм видяла,  видяла съм единствено пушилки в медиите за злоупотреби. Това са похвати на г-жа Манолова.
 
Голяма част от нещата, които се говорят публично, категорично са неистини, това се доказва в съда, публичното тиражиране на това, говори за груби манипулации.
 
По темата за насилието на протестите, тя бе категорична: Насилието над протестиращите ГЕРБ го осъди, така както и всички партии го направиха.

По повод на това, че ГЕРБ е единствената партийна група, която обяви предложения за евентуални дати за следващите избори, тя поясни: Имайки предвид, че 21-ви ноември е последната крайна дата, ние смятаме, че 7-и и 14-и са добри дати, именно защото не знаем как ще се проведат изборите, каква ще е обстановката с ковид през ноември.

Няма дата за президентските избори, не мога да кажа защо, само ние сме обявили дата, която е удачна. Смятам, че колкото по-рано се обяви, толкова по-добре, защото и ЦИК трябва да имат време за реакция.

Предлагаме и да се даде възможност на хората да гласуват и с хартиена бюлетина, по-улеснено ще е за гражданите. С машина ще се гласува много по-бавно. Човек може да гласува и с машина, и с бюлетина. В момента няма достатъчно машини да се разположат по 2 в секциите и гласуването ще се бави. А и икономически е по-изгодно. Една хартиена бюлетина струва 18 стотинки, а за закупуването на нови машини ще отидат много пари.

Да, факт е, че машинното гласуване допринесе за 2 неща - за бързината на отчета на гласовете беше по-бърза и че нямаше невалидни бюлетини. Но представете си ноември, опашки в студеното време, според нас трябва да се даде възможност на гражданите да гласуват максимално улеснено.

В бюджета няма достатъчно заложени пари за изборите.

Няма да обявим нашия кандидат за изборите, когато му дойде времето ще го направим, има си срокове.

Тя посочи още, че тяхната парламентарна група ще гласува "въздържал се" по отношение на трите бюджета.