Най-голямата обществена медия в Австрия - радиотелевизионната организация ОЕрЕф, както и електронните издания на всекидневниците отбелязват днес посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер и министъра на вътрешните работи Герхард Карнер в България по покана на президента на България Румен Радев, пише epicenter.bg

Медиите изтъкват, че канцлерът ще поиска от Европейската комисия два милиарда евро за защита на българската граница. При огледа на границата Нехамер е поставил въпроса за промени в европейското законодателство, например за приемане на „директива за депортиране“.

Радев категоризира ветото срещу България като „несправедливо“, но е изразил убеденост, че страната му ще бъде приета бързо в Шенгенското пространство, съобщават медиите в Австрия.

В отговор Нехамер е охладил очакванията по отношение на Шенген, коментира ОЕрЕф. Извънредната среща на върха на девети и десети февруари ще бъде на тема миграция, а не Шенген, е уточнил той.

Радев е проявил разбиране към позицията на Нехамер, но е изтъкнал трудностите в българската икономика вследствие на факта, че държавата не е в Шенгенското пространство, съобщават още австрийските медии.

Австрийската опозиция подлага на критика посещението на Нехамер и Карнер в България. Според опозицията то е свързано с предизборната кампания в провинция Долна Австрия, в която след седмица ще има местни избори. Според социологическите проучвания на изборите в Долна Австрия управляващата Австрийска народна партия ще претърпи големи загуби в полза на Австрийската партия на свободата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук