Най-после се сложи край на тази агония. Това бяха едни процеси с изключително много натрупвания. В живота човек винаги трябва да избира между добро и зло. В политиката, за съжаление, трябваше да избираме между лошо и по-малко лошо, това заяви Станислав Балабанов от ИТН в ефира на БНТ.

Направиха така, че наистина да се превърнат в огромното лошо в този парламент. Заради стремежа за еднолична власт на министър-председателя, на министъра на финансите. Никой не се съобразяваше с нас като законодатели в пленарна зала. Фактите за това са много, примерите - също. В следващите дни много кал ще се изхвърли. Но за нас силата винаги е била в истината, заяви Балабанов и добави:

"Актуализацията на бюджета се прилагаше на тъмно до последно. Темата за Македония - също на тъмно. Постовете също се разпределяха на тъмно. Няма как да се съобразим с това!

Винаги съм се стремял да държа един балансиран тон на разговори по време на съветите, да избягвам скандалите. Кризите в държавата, войната в Украйна, са все теми изпитание пред всеки един, който в момента е на власт. В името на това тези проблеми да се решават, съм се опитвал да водя конструктивни разговори на коалиционните съвети. Последният, на който присъствах миналата седмица, беше, меко казано, странен.

На последния коалиционен съвет премиерът каза следното: "Трябва да направим така, че Макрон да победи". На въпроса защо, г-н премиер, той отговори, че Франция трябва да се похвали с нещо до края на европредседателството по отношение на дипломацията и това е българският национален интерес, който трябва да бъде продаден по най-бързия начин"

Има протоколи от тези коалиционни съвети. Това е още едно доказателство, че през цялото време премиерът водеше съвсем друга политика, различна от националните интереси.

Балабанов съобщил за несъгласието си Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ с текстово съобщение до Лена Бориславова. По думите на депутата предложението било на премиера Петков и вицепремиера Василев, защото Рашков "не можел да направи необходимите реформи в МВР".

"На коалиционния съвет миналата седмица премиерът дойде при нас без да знаем и каза: Имаме страхотна идея с Асен - Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ. Г-н Рашков на мен ми стана симпатичен като министър на вътрешните работи по време на служебния парламент. Попитах премиера каква е идеята зад тази рокада. той каза следното: Бойко Рашков е прекалено възрастен човек и не е в състояние а извърши реформата в МВР и не му стиска да уволни 7000 души полицаи. затова ще го скрием в КПКОНПИ, защото той така или иначе е следовател по професия и там ще го използваме за някакви други неща.

Бойко Рашков, всъщност, е част от изпълнителния съвет на ПП. С рокадата на Рашков в посока КПКОПМИ, КПКОМПИ ще изглежда като поредната бухалка. Трябва да спрем да превръщаме институциите в бухалки!

По отношение на темата за купуването на депутати - със сигурност едно такова нещо предстои да се случи като оферта... Както беше казано и вчера - бюджет за депутати ще има, но няма бюджет за пътища и за дупки, които ще спасяват човешки живота.В крайна сметка до отцепване на депутати от ИТН, убеден съм, няма да се стигне, ние сме сплотена парламентарна група. Моралът няма цена. Всичко предстои да се случи в идните месеци, а ние сме готови да поемем всичката отговорност в една такава ситуация и да постъпим държавнически.

Междувременно пред журналист в кулоарите на парламента, Балабанов заяви следното: Вижте, в тази ситуация най-лошото е да се говори с квалификации и да обиждаме конкретни личности. Няма да го направя. Вчера на пресконференцията на ПП, четете го, ако искате като кризисен пиар, но министър-председателят показа истинското си лице, което не е по-различно от това на Борисов. Той предлагаше по 10 депутати, за да спаси коалицията. 

Видео може да видите ТУК