Евродепутатът Николай Бареков е първият български политик, който ще има официална среща с президента на Източен Тимор Франсиско Гутиерес Лю-Лоло. След успешната си мисия в Сеул Бареков замина за бившата португалска колония по повод предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 22 юли.  

Част от работната програма на Бареков по време на дипломатическата мисия включва и срещи с премиера Руй Мария де Арою и бившия президент и премиер и носител на Нобелова награда за мир Жозе Рамос Хорта. Срещите са планирани от Европейския парламент и ще се проведат в петък преди изборите в събота.  

Мисията на Бареков в бившата португалска колония, опустошена от кланетата на проиндонезийските милиции през 1999 г. след победата на референдума на привържениците на самоопределянето, ще продължи цяла седмица. След приключването й българският евродепутат ще  изнесе доклад  за събитията по време на вота и ще направи оценка на цялата избирателна процедура.  

Европейският парламент гласува това доверие на българския евродепутат заради поредицата  успешни мисии и натрупания опит в областта на укрепване легитимността на националните избирателни процедури. Кой друг български политик работи за демокрацията по света и честните избори?