Президентът Джоузеф Байдън дава първата си официална пресконференция, откакто е на поста и тя ще му послужи не само да покаже на американците и света намеренията за следващите си стъпки в едно смутно и трудно време, но и ще заглуши критиците, които го обвиняваха, че избягва да говори с журналисти, предава bg-voice.com.

Президентът коментира повечето актуални за САЩ теми – кризата, ваксинацията, проблемите с миграцията и някои вътрешнополитически теми. Освен това Байдън хвърли известна светлина и върху своята позиция по проблемите в отношенията на САЩ с Китай и Северна Корея.

Кризата с коронавируса и масовата ваксинация

Още в самото начало на дългоочакваната си изява държавният глава обяви новата си цел по един от най-важните пунктове в управленската му програма – масовата ваксинация. Байдън, който си постави още с встъпването си в длъжност целта да ваксинира 100 милиона американци за първите си 100 дни на поста, сега обяви следващата, още по-амбициозна кота: 200 милиона доза за първите 100 дни.

“Знам, че това е амбициозно. Двойно на първоначалната цел. Но няма друга страна в света, която да се доближава, даже изобщо, до това, което ние правим. Вярвам, че можем да го постигнем“ – заяви президентът.

П отношение на помощите за справянето с кризата Байдън подчерта, че неговата администрация е провела 100 милиона плащания от 1 400 долара, които вече са в банковите сметки на американците.

Байдън освен това цитира доклад, публикуван тази седмица от Министерството на образованието, който показва, че почти половината от училищата до 8 клас са отворени – стъпка към целта му да постигне пълно отваряне на тези училища през първите 100 дни.

„Наистина сме близо и вярвам, че през оставащите 35 дни ще постигнем и тази цел“, каза президентът.

Инфраструктура

Байдън заяви, че очаква да обяви следващата си голяма инициатива в петък в Питсбърг. Тя ще има за цел да възстанови „както физическата, така и технологичната инфраструктура в тази страна, за да можем да се конкурираме и да създадем значителен брой наистина добре платени работни места“.

Преодоляване на политическия блокаж на Сената („филибъстър“ )

Президентът коментира проблемите с блокирането на решения по линия на партийното капсулиране. Той не даде ясни индикации как възнамерява да преодолява „филибъстър“ (блокиране, обструкция – бел. ред. ) – мощен инструмент, който републиканците използват за блокиране на някои политики в Сената. Той изрази надежда, че неговите „републикански колеги“ ще определят дали може да се работи съвместно по редица въпроси, или ще решат да разделят страната.

Байдън настоя, че националното единство е в основата на решаването на проблемите:

„Не мога да обединя Конгреса, ако не мога да обединя нацията“.

По думите на президента с филибъстъра се злоупотребява и това трябва да се промени.

Проблемите по границата с Мексико

Байдън заяви, че настоящият прилив на мигранти на южната граница на САЩ не е безпрецедентен.

„Истината е, че нищо не се е променило. … Тъй като дойдоха много хора, 28% увеличение на децата на границата при моята администрация, 31% през последната година, през 2019 г., преди пандемията, в администрацията на Тръмп. Това се случва всеки една година „, каза той.

Байдън заяви, че иска да възстанови имиграционната система, добавяйки, че САЩ изпращат обратно „огромното мнозинство“ от семействата, които се появяват на границата.

Президентът беше притиснат от журналистите да вземе отношение към условията в граничното охранително съоръжение в Дона, Тексас.

„Има деца, които спят на пода. Те са опаковани в тези шушулки. Говорих с адвокати, които казват, че някои от тези деца не са виждали слънцето от дни. Каква е вашата реакция – каква е вашата реакция на тези снимки, които са излезли от конкретното съоръжение? “ – бе въпросът към президента.

Байдън каза, че смята, че условията са „напълно неприемливи“ и добави, че администрацията му се стреми да намери други места за децата.

„Това сериозен въпрос ли е? Приемливо ли е за мен? Стига, бе. Ето затова ще преместим бързо хиляди от тези деца. Ето защо отворих Форт Блис. Ето защо работих от момента, в който това започна да се случва, за да се опитам да намеря допълнителен достъп за децата, за да могат безопасно да бъдат настанени не само децата, но особено децата да могат да бъдат настанени безопасно, докато проследяваме останалото, което се случва. Това е напълно неприемливо“ – отговори Байдън.

Той обеща, че ще помогне журналистите да получат достъп до претъпканите съоръжения за задържане на мигранти по границата с Мексико.

Усилията на републиканците за налагане на ограничения в гласуването са „неамерикански“ и „болни“

Помолен да коментира опитите на много републиканските управници на щатско ниво да наложат ограничаващи гласуването закони, Байдън ги нарече „неамерикански“ и „болни“ и сравни тези усилия със законите на Джим Кроу, които налагат расовата сегрегация на юг.

„Това, от което се притеснявам, е колко неамериканска е цялата тази инициатива – каза Байдън за прилагането на правила, които биха направили гласуването по-тромаво за много избиратели и особено за избирателите от малцинствата.

„Това е болно. Болно“, добави той.

Предупреждение към Северна Корея

Президентът на САЩ размаха пръст към Пхенян, като го предупреди, че ако продължава да тества балистични ракети, това няма да остане без последствия.

Той разкри, че текат консултации с партньори и съюзници на САЩ и че севернокорейското ръководство трябва да очаква реакция, ако продължи да ескалира напрежението, както направи вчера с изстрелването на две балистични ракети.

Байдън потвърди, че подкрепя виждането на президента Барак Обама, че Северна Корея представлява най-голямата външнополитическа заплаха и проблем.

Той декларира, че администрацията му е готова на „някаква форма на дипломация“, но при условие крайният резултат от нея да води до денуклеаризация на корейския полуостров.

Китай ще бъде държан „отговорен за спазването на правилата“

„…Срещнах се с нашите съюзници и обсъдихме как ще държим Китай отговорен за действията му в региона – Австралия, Индия, Япония и Съединените щати, така наречената четворка. Защото трябва да имаме демокрации, които да работят заедно. Скоро ще  поканя алиансът от демокрации да дойде тук, за да обсъдим бъдещето, така че да дадем да се разбере, че за да се справим с тези неща, ние ще държим Китай отговорен, ако не  спазва правилата“, каза Байдън.

Байдън говори и за проблемите с човешките права в Китай. Той бе категоричен, че американците ценят идеята за свободата.

„И докато вие и вашата страна продължавате да нарушавате толкова драстично човешките права, ние ще продължим по неумолим начин да привличаме вниманието на света и да посочваме това, да разясняваме какво се случва “, каза той днес, обръщайки се задочно към китайското ръководство.

Байдън заяви, че е наясно, че китайската политика е насочена към отнемане на лидерството на САЩ в световен мащаб и превръщането на Китай в доминиращата сила, но предупреди, че няма да допусне това.

„Това просто няма да се случи. Не и по мое време“ – отсече президентът.

На пресконференцията президентът Байдън сподели и намеренията си да участва в кандидатпрезидентската надпревара през 2024 година.

Президентът Джо Байдън каза, че китайският президент Си Дзинпин „няма демократична кост в тялото си“.

"Той е един от хората, като Путин, който смята, че авторитаризмът е вълната на бъдещето", каза Байдън.