Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в понеделник закон, забраняващо вноса на руски обогатен уран. След 90 дни ограниченията върху доставките на горивото за реактора ще влязат в сила, съобщава "Блумбърг".

Подписът на Байдън също отключва около 2,7 милиарда долара разходи, предварително одобрени от Конгреса, за изграждане на вътрешни доставки на уран за ядрените централи в САЩ. Тези пари зависят от федералното правителство, което налага ограничения върху вноса на руски уран.

Ходът, който идва, когато войната в Украйна навлиза в третата си година, носи рискове. Русия е най-големият чуждестранен източник на гориво за Америка, доставяйки около една четвърт от урана, използван в американските реактори, според данни на Министерството на енергетиката.

Русия прави около 1 милиард долара годишно от тези продажби. Спирането може да повиши цените на урана с 20%, според Джонатан Хинце, президент на фирмата за пазарни проучвания на ядрено гориво UxC.

Министерството на енергетиката може да издава документи, позволяващи вноса на руски обогатен уран до 2028 г., ако не бъде намерен алтернативен източник или ако вносът е определен като в национален интерес.

Има и опасност Русия да си отмъсти. През декември Tenex, руски държавен доставчик на уран, предупреди американските клиенти, че Кремъл може превантивно да забрани износа на нейното ядрено гориво за САЩ, ако депутатите наложат забрана.

Флетчър Т. Нютън, президент на Tenex-USA, Inc., каза в интервю, че компанията "напълно възнамерява да спази всички свои договорни ангажименти в Съединените щати". Но Tenex, каза той, няма контрол върху каквито и действия да предприеме Кремъл.

Собствениците на ядрени централи в САЩ са планирали забрана. Говорител на Constellation, най-големият оператор на ядрена централа в САЩ, каза, че компанията е работила с доставчици, за да осигури достатъчно гориво, за да захрани операциите си до 2029 г., като договорите се удължават и след това.

Но анализатори казват, че все още може да има оператори на по-малки централи, които не са напълно подготвени за прекъсването. А доставчикът на гориво Centrus Energy Corp., който е базиран в САЩ, но разчита на Tenex за по-голямата част от урана, който доставя, предупреди в последния си годишен доклад, че забраната би представлявала "значителен риск" за бизнеса.

"Въпреки че имаме други източници, те не са достатъчни, за да заменят доставките на Tenex", се казва в доклада. Компанията планира да кандидатства за освобождаване.

Някога САЩ бяха водещ доставчик на обогатен уран, но загубиха предимството си в индустрията преди десетилетия. Сега страната има само едно търговско съоръжение за обогатяване в Ню Мексико, собственост на Urenco Ltd., британски, нидерландски и германски консорциум.

Centrus, базиран в Бетесда, Мериленд, започна производство през октомври в пилотен проект в Пикетън, Охайо, и в крайна сметка очаква обектът да доставя до 900 килограма годишно специализирано, силно обогатено реакторно гориво, което да се използва в нов тип усъвършенствани реактори.

Centrus също така е осигурил приблизително 900 милиона долара под условни ангажименти за продажби в подкрепа на план за производство на конвенционално гориво за реактори с ниско обогатен уран, каза главният изпълнителен директор Амир Векслер в сряда по време на обаждане за печалба.

Компанията възнамерява да се състезава за милиарди долари във финансирането, което Министерството на енергетиката ще предостави за подпомагане на обогатяването на вътрешните работи, каза той.

Министерството на енергетиката планира да използва 2,7 милиарда долара, за да помогне за възстановяването на вътрешната верига за доставки чрез създаване на гарантиран купувач на произведено в Америка гориво за реактори.

Компаниите, които могат да се възползват от разходите, включват ConverDyn, съвместно предприятие между Honeywell International Inc. и General Atomics, което предоставя услуги за преобразуване на уран, и Global Laser Enrichment, собственост съвместно на Silex Systems LTD и Cameco Corp.

"За да намалим - и в крайна сметка да елиминираме - сегашната ни зависимост от руския уран за цивилни ядрени реактори, най-важната стъпка, която правителството на САЩ може да предприеме, е да инвестира в търговско обогатяване на САЩ", се казва в изявление на Съвета за национална сигурност на Белия дом.