15 млн. евро са предвидени за три кризисни центъра от затворен тип за фургони и тяхната издръжка за 4 месеца. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на брифинг в Министерския съвет.
„Ние не създаваме нови центрове за приемане на повече бежанци, ние създаваме условия за изграждане на площадки и необходимата инфраструктура към тях – ако се засили мигрантският поток, да можем да реагираме в спешен порядък и да настаняваме хората там във фургони.

Тези центрове могат да бъдат разгръщани за определен период, след което да биват закривани, с което няма да променим ситуацията в населените места. Търсим места, които да бъдат най-подходящи, при евентуално увеличаване на мигрантския натиск, така че да не създават допълнителни проблеми на населението в местата, в които те ще бъдат евентуално разположени”, обясни министър Бъчварова, цитирана от Труд.

Министърът обясни, че от средствата, отпуснати от ЕК за страната ни, 14 млн. евро ще бъдат използвани за издръжка на персонал, храна, превод, охрана, медицинска и психологическа помощ. „Това изключително много ще повиши качеството на обслужването, сигурността и резултатите, които има от тази дейност“, посочи министър Бъчварова.

Тя обясни, че 5 млн. евро са предвидени за преместване на един от домовете на ДАБ от София. „Ще търсим място, което да оборудваме и което да не бъде в центъра на столицата, което не е добра практика“, посочи вътрешният министър. Тя подчерта, че 2 млн. евро ще бъдат използвани за доброволно връщане на 1000 бежанци в страните им на произход от Международната организация по миграция.

„Това е една линия, по която започваме активно да работим и се надяваме да имаме осезаем резултат от нея“, коментира министър Бъчварова.