Обвиняемият бизнесмен Васил Божков направи нова атака към властта от Дубай, където се укрива от правосъдието. 

Беглецът постигна нови висини в наглостта, след като в поредния си Фейсбук напън да клати държавата от чужбина обвини институциите в бездействие, а прокуратурата - в помагателство на "грабеж", информира "Монитор".

Думите идват от устата на човек, който е подведен под отговорност по 18 обвинения от цялата палитра на Наказателния кодекс, завлякъл е хазната с 700 млн. лева неплатени такси и вместо да застане пред съда и да отговаря за стореното или съответно да се защитава срещу обвиненията, забегна зад граница в екзотична дестинация. 

"Хунтата продължава да граби. Прокуратурата им помага. Политиците мълчат. Институциите бездействат", написа в най-новото си творение Божков (тепърва ще стане ясно дали постът не е всъщност дело на протестърския пиар Ивет Добромирова, за която стана ясно, че му лъска имиджа). И така се присъедини към редиците на вече огромния брой бизнесмени, подведени под отговорност за грабежи, а в неговия случай и за поръчителство на убийства и насилвания, опитващи се да се изкарат жертва.

С поведението си скандалният бизнесмен реално копира действията на друг известен беглец от правосъдието у нас - подсъдимия за източването на милиардите от КТБ Цветан Василев, който по същия начин първо избяга, а след това пробва да се изкара жертва на "корпоративен рейд" и започна да прави кампании срещу държавата през удобни медии и телевизионни трибуни.

Като например bTV, която стана известна като Божков ТВ през последните седмици. Първо заради афинитета си към гледната точка не на обществото и на интересите му, а на подсъдимите олигарси, а след това - заради лъсването на задкулисните обвързаности между главния й изпълнителен директор Флориан Скала и обвиняемия хазартен бос.

Няколко месеца след бягството си от България впрочем Цветан Василев разшири кампанията си срещу държавата, като започна да финансира протести. От днешния пост на Божков става ясно, че вероятно планира да копира същата мафиотска матрица на бягство от възмездието чрез финансиране на псевдодемократични прояви. Хазартният бос стартира поста си с препратка към милионния митинг в София в началото на 90-те, а в края му обяснява, че утре щял да зададе въпрос, на който вярвал, че ще бъде отговорено.

Каква ще е поредната серия от абсурдната кампания, правена от Божков, предстои да видим утре, но едно е ясно - разликата между митингите от началото на демокрацията и платените протести, финансирани от подсъдими и обвиняеми срещу държавата и институциите, е много явна. И тя е в желанието за демокрация тогава и наложителността сега демокрацията да бъде отбранявана именно от хора като Божков.

Приликата също е явна - искането на обществото за възмездие. Възмездие за тези, които го крадоха и грабиха в продължение на 30 години, а сред тях и Божков.