Журналистката Илиана Беновска отправи няколко блиц въпроса към главния прокурор Сотир Цацаров по горещи теми. Водещата зададе актуални питания за Румен Радев, Лозан Панов и бандата за отвличания "Наглите". Вижте как протече интервюто.

Илиана Беновска: Искам да попитам г-н Цацаров три въпроса. След около 3-4 минути започва среща на председателя на ВКС Лозан Панов с президента. Това е поредица от срещи, които той иска, състоя се с министър-председателя, вероятно ще иска и с Народното събрание. Вие планирате ли такива срещи и как ще коментирате нуждата от тях?

Сотир Цацаров: Не мога да планирам такива срещи, защото не мога да планирам кога президентът на Републиката ще ме покани на такава среща.

Илиана Беновска: Лозан Панов е поискал да се срещне.

Сотир Цацаров: Ами отговарям Ви, Вие правилно казахте, че това е поредица от срещи, вчера е осъществена среща с г-н Колев, днес с г-н Панов, малко преди да вляза тук получих покана и утре в 11 часа такава среща при президента ще се състои и с мен. Аз не виждам в това нищо необичайно.

Илиана Беновска: Какви въпроси ще му поставите авансово на президента? Каква роля има той в съдебната реформа?

Сотир Цацаров: Вижте, президентът е държавен глава, авторитетът на държавния глава е важен. Не можем да говорим за роля на президента в съдебната реформа, имам предвид пряка роля, пряка намеса или всичко друго. Можем да говорим за авторитет на президентската институция, за национален авторитет и всичко друго, но не изисквайте от мен да предпоставям позиция на президента, няма да стигна дотам да му пиша писма!

Илиана Беновска: А с оглед на това, което се случи по възможното освобождаване на двама от „наглите“ от съдии от СГС, Вие подкрепяте ли предложението на председателя на правната комисия Данаил Кирилов да се поиска европейска проверка на съда, такава, каквато беше приложена към прокуратурата и малко по-широко да коментирате казуса „наглите“?

Сотир Цацаров: Казусът „наглите“ няма как да го коментирам широко, ще повторя това, което казах вчера – съдебната реформа е „наглите“ да са в затвора, това е съдебната реформа - пострадалите да не остават пострадали цял живот. А що се отнася до това, което Вие казвате, в това няма нищо лошо. Както аз не съм го възприел като проверка на прокуратурата, така и ако бъде поискано, то няма да бъде възприето като проверка на съда. Точният термин, с който ЕК работи е „техническа помощ“, та нима има нещо лошо това да се направи спрямо съдилищата така както беше направено спрямо прокуратурата. Съвсем отделен въпрос е, че хора го използваха като форма на политическа спекула – проверка, одит и така нататък. Аз мисля, че това е полезно за цялата съдебна власт. В крайна сметка в доклада от проверката, наречена така, тоест в доклада за техническа помощ, по нашия доклад се съдържаха констатации колкото за прокуратурата, толкова и за съда. Не пречи това да бъде направено и спрямо съда и един доклад в крайна сметка спрямо съдилищата аз съм сигурен, че ще съдържа и препоръки отново и за нас. Така че въпросът е доколко може да се вслушаме в него.

Илиана Беновска: И последният ми въпрос, с оглед на противопоставянето между Лозан Панов и Вас, прокуратурата и съда от друга страна, може ли да кажете какъв опит натрупахте и бихте ли искал да направите законодателни предложения за регулиране на подобен род отношения и поставяне на местата ми, къде се намира съда, къде прокуратурата?

Сотир Цацаров: Аз съм бил съдия, в момента съм прокурор. Имам много много ясно съзнание къде трябва да стои съда и къде е мястото на прокуратурата.

Илиана Беновска: Къде?

Сотир Цацаров: Там, където е разписано в закона – към съда с уважение, към политиците в съда с усмивка.

Илиана Беновска: Към Лозан Панов с?

Сотир Цацаров: С усмивка.

Илиана Беновска: Иронична?

Сотир Цацаров: Не приятелска, просто усмивка.

Илиана Беновска: Благодаря!