Представителят на България в ЕП от групата на социалистите и демократите Елена Йончева НЕотговаря на въпроси на Илиана Беновска на онлайн пресконференция от 20-ти ноември 2020 г.

Илиана Беновска: Хайде да поговорим откровено! Г-жо Йончева, поздравления за инициативата да защитите свободата на словото в Европа. Само че искам да разбера с кои български журналисти и медии сте разговаряла, за да добиете представа за свободата на словото в България? 

Ще Ви дам 3 примера, единият касае Вас. За да постигна аз плурализъм в своите предавания буквално „се убих“ да Ви търся да Ви включа и Вас, заедно с депутати от ГЕРБ, Андрей Новаков беше единия, от ДПС Илхан Кюкюк и Вас исках да чуя по отношение на резолюцията на Европа за върховенството на закона. Вие не ми отговорихте, даже ползвах и Ваши познати, няма да цитирам кои, високопоставени, които да ми направят връзка с Вас. Това го давам като личен пример. 

Вторият пример е, че от около една година на мен лично и на моята медия „Радио К2“ ни е забранен достъпа до централата и до пресконференциите на БСП. Това ми е съобщено от портиера на вратата. По никакъв друг начин аз не съм известена нито за причините нито по каква причина най-голямата опозиционна партия, чийто представител сте Вие в ЕП, забранява достъпа на журналистите. 

Третият пример е от началото на мандата, от първия ден в който встъпи в длъжност президентът Радев- гой също не ме допуска на свои пресконференции, както и представители на „Радио К2“. Това ако не е цензура! 

Аз мисля, че никой от нас не е малък, за да си даде сметка, че ако ще говорим за свободата на медиите и плурализма, ние трябва да имаме достъп до всички гледни точки. Ето, аз коректно се опитвам. Това ми е първият въпрос към Вас.

 Вторият ми въпрос засяга това, с което Вие се занимавахте като мисия, лично, преди да влезете в ЕП - влязохте в ролята на разследващ журналист, изнесохте различни факти и данни. Зарязохте ли тази работа, докъде стигнахте и дали Вашите леко „заоблачени“ взаимоотношения с БСП не Ви възпират в момента, защото Вие постигнахте своята цел - намирате се на една престижна, добре платена длъжност?

Третият ми въпрос е: С какво чело, лично Вие, която не сте дала ясен отговор пред обществото и на съответните инстанции на обвиненията към Вас за финансови връзки с КТБ, офшорни фирми и т.н.? Та, как,  Вие се наемате да бъдете „страж“ и „флагман“ на европейската свобода на словото? Бих искала да Ви чуя!

Елена Йончева: Първо искам да кажа, че никога не сме отказвали интервю с журналисти. Там, където не сме могли да отговорим на живо, винаги сме отговаряли писмено и аз наистина не си спомням от г-жа Беновска да сме получавали писмени отговори на нашия имейл.

Второ, когато говорим за журналистическа работа трябва да се има предвид, че за да се нарича един човек журналист, то има ясна дефиниция кой е журналист и журналист е този, който все пак спазва основни журналистически правила.

Има журналистически критерии за това дали един човек е журналист или не. Това е отговорът, който давам. Бих искала да Ви обърна внимание, че в момента ние правим брифинг, който е организиран от представителството на ЕП в София, за нашата работа в ЕП. И ако искаме да водим дебат, който да изглежда като дебат от страницата на ПИК, просто е хубаво да го знаем предварително. Благодаря!

Илиана Беновска: Нямам нищо общо, г-жо Йончева, с ПИК. Аз се казвам Илиана Беновска, създател на политическото радио „Радио К2“ и водя предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“! 

Дали, аз се вписвам във Вашите критерии за журналист, за мен това не е много важно, да Ви кажа честно, защото Вие не сте критериалната система! 

Трето, аз съм гражданин на Европа и този форум, който е организиран с Вас, нашите европредставители, би следвало да бъде достъпен за нас. 
Аз не разбрах, не ми отгорихте: с кого сте разговаряла Вие за свободата на словото в България? Ето, аз Ви дадох 2 примера. БСП, Корнелия Нинова не ме допуска да вляза дори в сградата на „Позитано“ 20 на пресконференции, да добавя нещо, което пропуснах и пресцентърът на БСП не отговаря на моите заявки за интервюта...

Стойчев: Прощавайте, г-жо Беновска!

Илиана Беновска: Не, не ме прекъсвайте, г-н Стойчев, ние сме техните избиратели, Европа не е тяхна! 

Искам г-жо Йончева да ми отговорите конкретно. Вие избегнахте въпросите ми за КТБ и какво стана, с какво право Вие се явявате „флагман“ на европейската свобода на словото, след като не сте дала отговор за територията на България за връзките Ви с КТБ, финансовите Ви връзки? Моля за отговор! 

Иначе другото ще го считам за прикритие зад „ветрилото“ на европейските ценности!

Елена Йончева: Аз казах, че ние винаги сме отговаряли на въпроси на журналисти, мисля, че с това моят отговор се изчерпва!

Илиана Беновска: Тоест, аз не съм във Вашата квалификационна система за журналист ли, г-жо Йончева?! Така ли е, кажете го? Нека да каже, да или не? Не отговарям на Вашите лични критерии, така ли?

Стойчев: Става доста лично в момента!

Илиана Беновска: Нищо лично няма, аз съм гражданин на Европа и на България и ме интересува защо опозиционната партия, която е изпратила г-жа Йончева в ЕП не ме допуска на пресконференции и защо, и президентът на БСП Радев, също? И това не е ли явление, това ще влезе ли в резолюцията Ви , г-жо Йончева? Или не, понеже аз не съм журналист, според Вас?

Елена Йончева: Убедена съм, че и БСП, и Президентството отговарят на въпроси и допускат всички журналисти!

Илиана Беновска: Сигурно ще се пукне скоро балонът на самочувствието Ви, г-жо Йончева!