Депутатите в 47-ото Народно събрание не се обединиха под обща декларация във връзка с признаването на независимостта на Донецка и Луганска област от страна на Русия.

От трибуната Христо Иванов от ПГ на "Демократична България" прочете декларация от името на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България":

"Остро осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да признае самообявилите се за независими държави области в Източна Украйна. Това е грубо нарушение на международното право и на Минските споразумения. Подкрепяме безрезервно териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Загрижени сме от тезите на президента Путин в речта, която той вчера произнесе, с които той поставя под съмнение самото съществуване на Украйна като независима държава. Ще работим в рамките на ЕС и НАТО за категоричното налагане на принципите на международното право и ще подкрепим предвидените санкции на ЕС спрямо Русия, в координация със САЩ и Великобритания.

Такова решение трябва да се вземе от министрите на външните работи на ЕС. Изразяваме дълбокото си съжаление, че по вина на Русия практически се стигна до край на Минските споразумения и така възможностите за дипломатическо решение на кризата намаляха драстично.

Със загриженост продължаваме да следим случващото се в Източна Украйна и се надяваме, че диалогът и дипломацията ще успеят да предотвратят по-нататъшна ескалация на конфликта. Настояваме защитата на живота и здравето на цивилните граждани на региона да бъде абсолютен приоритет. Изразяваме и пълната си подкрепа за европейската перспектива на Украйна."

Христо Иванов заяви още, че ще внесат проект за декларация от името на парламента в следващите дни.

След него декларация от името на ГЕРБ-СДС прочете Даниел Митов.

Той попита колко часа е трябвало да се събере смелост по тази тема.

"Витиеватите приказки от типа на руското признаване на Донецката и Луганската републики за независими може да се счита за нарушение на международното право, каквито коментари и изявления чух сутринта, са съвършено неприемливи. Това е меко като "всеки сам си преценя". Българският парламент трябва да има ясна и категорична позиция по въпроса. Нерешителните изяви на хората, представляващи българската държава, не бива да ни затрудняват да вземем ясна и категорична позиция", подчерта Митов.

Той посочи, че ГЕРБ - СДС също ще предложи като проект за решение на НС за декларация.

"Категорично осъждаме грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и поредното посегателство срещу териториалната цялост на Украйна. Никакъв исторически прочит или въображаеми опасения за собствената сигурност не могат да оправдаят военна интервенция, загубата на човешки животи и унищожени съдби.

Призоваваме партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО да обмислят и наложат максимално строги санкции на Руската федерация, съответстващи на сериозността, която представлява предизвикателството срещу международната архитектура за сигурност. Българското правителство да участва активно в дебатите за санкциите, защитавайки позицията на България като пълноценен член на НАТО и ЕС с ясни и категорични оценки за действията на Руската федерация", заяви Митов.

От ГЕРБ-СДС предлагат българското правителство да обмисли помощ за Украйна и въвеждането на облекчен режим за внос на украински стоки.

По-рано днес изявление направиха от ПГ на "БСП за България", като осъдиха действията.

"Настояваме приоритетна цел да бъде запазването на живота, здравето и благосъстоянието на мирното население в двата региона и отправяме призив за прекратяване на всякакви въоръжени провокации. Смятаме, че времето на дипломацията не е изчерпано и очакваме всички страни да се въздържат от военна ескалация и да инвестират усилия за постигане на трайни взаимно приемливи решения", заяви Кристиан Вигенин от ПГ на "БСП за България".

От ГЕРБ-СДС предложиха приемане на обща декларация.

"Когато Руската федерация погази грубо международния правов ред, ми се струва, че НС е необходимо да излезе с единна декларация, която да отразява националната позиция на българската държава и парламент. Затова от ПГ на ГЕРБ-СДС имаме готовност да предложим такъв тест, разбира се, да бъде обсъден с всички парламентарни групи и да приеме декларация на НС по въпросния казус", каза Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ.