Вероятно е имало няколко чартърни полета с бежанци от началото на годината, които може би е добре да бъдат съобщавани. Дори и да ни върнат хиляди, което няма как да стане, те не искат да стоят в България. Основният проблем е, че върнатите у нас няма как да се намерят вече. Това каза за "Денят на живо" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"За Дъблинското споразумение няма значение дали България е член на Шенген. Връщали са ни бежанци и миналата година - над 100 човека. През годините между 100 и 200 души са връщани от западни страни. Големият проблем на регламента е, че се спазва много ограничено. В Австрия има около 5000 души с българска биометрия - регистрирани тук да получат убежище. Властите не могат да ги съберат, не знаят къде са.

В момента тези хора не са в затвор, те напускат страната щом възникне проблем. Няма механизъм, който да помогне на Дъблинския пакт да се спазва", коментира той. И допълни, че има споразумение България да контролира вноса на рискови за Великобритания надуваеми лодки за мигранти.

"13 са мигрантите, върнати вчера. Те дори не се ескортират, казва им се да ходят в ДАБ, за да бъдат настанени. Нашите центрове за бежанци са от отворен тип, така че те напускат броени дни след задържането си. Средната продължителност на престоя им е между 4 и 10 дни. Няма как да се задържат насила, не са извършили престъпление. Когато един мигрант повторно мине незаконно българската граница, тогава вече е извършил престъпление", обясни Безлов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук