Вчерашният ден беше белязан от скандал между "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Има такъв народ", свързан с това дали Татяна Дончева е предлагала подкупи и дали се е опитвала да отцепи хора от партията на Трифонов. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС поиска да се създаде анкетна комисия по казуса.

"Стигна се до един неочакван край на тези няколко месеца, в които "партиите на промяната" лъжеха директно хората, че ще правят правителство, че преговарят за някакви промени, че имат намерения да подобрят ситуацията в страната или да опитат да се справят с кризите, в които сме. Това завърши със скандала, в който независимо кой е крив и кой - прав, е публичен факт, и е много показателен за политическата мотивация на тези хора", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков в ефира на Bulgaria ON AIR.

За актуализацията на бюджета той уточни, че депутатите са приели помощ за пенсионерите, която да бъде в размер на 120 лв., както и преизчисляване на пенсиите.

"Ние сме на мнение, че актуализацията на бюджета може да решава само за антикризисните мерки, а не да взима стратегически решения. Служебното правителство на Радев беше внесло в парламента актуализация, която решава стратегически въпроси, без да има мандат за това", посочи депутатът от ГЕРБ-СДС.

По думите на Биков, още миналата седмица е било ясно, че ще се стигне до ситуация, в която служебният кабинет няма да има контрол върху процесите за приемането на бюджета, тъй като този парламент няма мнозинство и легитимно излъчено правителство.

"В момента не е въпросът в това, че има някакви противоречия в приетите текстове, а в това, че този бюджет, който ще излезе от залата, няма да има нищо общо с бюджета, който финансовият министър е предложил", изтъкна депутатът и добави, че финансовият министър не е провел нито една среща с лидерите на парламентарните групи.

"В момента Василев стои, кърши пръсти и се чуди кой път да хване. А това беше ясно, че ще се случи още миналата седмица. Това, че той не е знаел, е негов проблем. Това, че Радев не е знаел, е негов проблем. Те носят отговорността за това", коментира още Биков.

Относно помощите в размер на 120 лв. за пенсионерите, Биков увери, че те могат да бъдат изплатени, както и че всъщност проблемът е свързан със стратегическите решения, които ангажират Бюджет 2022 г.

"Те са формулирани като антикризисни мерки. Tова означава, че действат до края на кризата. Радев да спре да се бави и да излезе да обяви, че изборите ще бъдат на 14 ноември, за да може след това да се приеме бюджет за 2022 г.", подчерта депутатът от ГЕРБ-СДС.