Изпълнителното бюро на БСП взе решение да издигне двама кандидати за еврокомисар на България - мъж и жена. Бяха номинирани Драгомир Стойнев и ако България получи ресор енергетика - Цветелина Пенкова.

Социалистите настояват българските номинации да бъдат обсъдени на извънредно заседание на Народното събрание.

Драгомир Стойнев е заместник-председател на 50-ото Народно събрание на Република България и народен представител от Коалиция „БСП за България”. 

Магистър по икономически политики от Университета Париж 1 Пантеон - Сорбона, Франция. Бакалавър по икономика от университета Париж Х Нантер, Франция. Специализация по модернизация на държавната администрация на персоналния мениджмънт - Федерална академия по публична администрация, Германия.

Специализация по разработване и оценка на обществени политики – Висше училище по публична администрация - ENA, Франция. Специализация по глобално икономическо сътрудничество и възстановяване – Департамента за държавния бюджет за образование и културни дейности, САЩ.

Министър на икономиката и енергетиката (29.05.2013 г. – 06.08.2014 г.). В неговия мандат България е активен участник в инициативата "Приятели на индустрията", обединяваща министрите на икономиката на европейските държави, с цел съживяване на европейската индустрия. Стойнев е и един от авторите на програмата за реиндустриализация на България, предложена от БСП през 2014-2015 г.

Народен представител, вносител на десетки социални и икономически законопроекти, председател на Комисията по труда и социалната политика и ръководител на Постоянната делегация на НС в Евро-средиземноморската парламентарна асамблея в 41-ото Народно събрание. Дългогодишен председател на групата за приятелство България-Франция, ръководител на делегация в Парламентарната асамблея по франкофония. 

Народен представител от 43-ото до 49-ото Народно събрание. Народен представител и заместник-председател на 50-ото Народно събрание. Председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в 44-ото Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз в 46-ото Народно събрание.

Председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз в 47-ото Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по енергетика в 48-ото и 50-ото Народно събрание. 

Драгомир Стойнев е ръководил Съвета по социална политика към Националния съвет на БСП. Той е един от авторите на управленските проекти на левицата в сферите на икономиката и социалната политика.

През 2008-2009 г. Драгомир Стойнев е икономически съветник на премиера Сергей Станишев и един от авторите на Годишния икономически доклад за президента Георги Първанов за 2006 и 2007 г. Той е и част от екипа икономисти, разработили концепцията за Държавна компания „Индустриални зони”, създадена през 2008 г. 

Роден е през 1976 г. Владее френски, английски и руски езици. Семеен с две деца. 

Цветелина Пенкова е евродепутат от БСП в мандат 2019 – 2024 г. и мандат 2024 - 2029 г.

Завършва магистърска степен по финансова икономика в университета „Оксфорд“, Великобритания. Защитава бакалавърски степени в университетите „Бокони“, Италия и в Централния европейски университет в Унгария. Участва в обменна програма в „Мак Гил“, Канада.

През юли 2024 г. е избрана за президент на Европейския енергиен форум.

Първи зам.-председател е на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент. Участва в работата на Комисията по икономически и парични въпроси, Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите и Комисията по регионално развитие в ЕП.

През първия си мандат работи по Плана за реиндустриализация на ЕС и Директивата за енергийни характеристики на сградите. Основен фокус ѝ е привличането на инвестиции във високоплатени работни места в България. Като зам.-председател на Групата за защита на ядрената енергетика работи за изграждането на нови ядрени мощности и за по-ниски цени на електроенергията. Създава първото европейско законодателство за стартиращи предприятия. 

Професионалният ѝ опит включва работа като финансов специалист в инвестиционен фонд в Лондон, инвестиционен банкер в Кралската банка на Шотландия и анализатор в „Егон Зендер“.