Бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън смята, че Република Северна Македония заслужава да започне преговори за членство в ЕС и се надява България да чуе единодушните искания на своите западни приятели и да вдигне блокадата за Скопие, предава скопското електронно издание Expres.mk, цитирани от focus-news.net

Робъртсън е на посещение в югозападната ни съседка по повод 20-тата годишнина от подписването на Охридския рамков договор, с който бе сложен край на конфликта между македонци и албанци през 2001 година.

„Когато България търсеше членство в ЕС и НАТО, те имаха добри приятели в мое лице и в централата на НАТО. България като съсед имаше огромна полза от това Охридско споразумение. Ако конфликтът беше продължил по традиционния начин, както завършва на Балканите, България щеше да усети тези вълни и щеше да ги усеща до днес“, каза бившият генерален секретар на НАТО.

Той напомни, че днешният ЕС се състои от страни, които са били враждебни една спрямо друга с векове.

„Но триумфът на нашата ера е, че тези врагове седят днес в този невероятен съюз на свободни и интегрирани държави“, подчерта той.