Ситуацията е такава, че е доста оплескана и доста трудна. Не би трябвало нашият министър-председател да влиза в какъвто и да е диалог с другарката Митрофанова. Това ще е едно унижение. Това заяви Димо Гяуров в ефира на bTV.

"Не вярвам руското посолство да бъде затворено. Предполагам, че е един дипломатически блъф. Без да съм видял нотата, подозирам, че е само от посолството, а не от МИТ- външно министерство“, уточни той.

По думите на Гяуров възможно е президентът да е бил информиран по някакъв начин под някаква форма, дори в раздел „Разни“, посочи Гяуров.

"Президентът трябва да знае намеренията на външно министерство и на министерски съвет. Нищо, че изпълнителната власт извършва външната политика, президентът трябва да е наясно", каза още той.

"Нека не забравяме, че ние сме обявени за вражеска държава. Вече имаме спрян газ, ще бъдат възпрепятствани бъдещи договори. Ще си позволя да кажа, че г-жа Генчовска не беше силен министър в последните месеци. Аз съм „за“ отзоваването на тези хора, защото има голяма несъразмерност. Ако отидете в „Изгрев“ ще видите цял руски градок", каза Гяуров.

В обстановка на правителство в оставка и вървим към избори това по-скоро изглежда като предизборна агитация. С този ход този Кирил Петков отряза всякаква възможност да бъде министър председател, не само в този парламент. Никой не обича партньори, които си позволяват тежки емоционални решения. Проблемът е персонален. Аз също не обичам да вземам решения с човек, който може да ме изненада във всеки един момент", заяви той.