Преференциалната депутатка от ГЕРБ Ася Пеева дебютира от трибуната на Народното събрание с въпрос към вътрешния министър Валентин Радев. Тя за първи път взе участие в парламентарен контрол, пише flagman.bg.
Макар че бе учителка, преди да стане депутат, и в момента е член на образователната комисия в Народното събрание, Пеева показа интерес по темата сигурност.  Тя зададе въпроса си съвместно със съпартиеца си Красен Кръстев – народен представител от Враца.

Кръстев пръв излезе на трибуната и попита Валентин Радев за проведена среща в Будапеща на министрите на вътрешните работи от Залцбургския форум.

След ответа на Радев, поморийката Ася Пеева стана за доуточняващо питане: „На провелия се форум бяха ли обсъждани решения за противодействие на преминаването на нелегални имигранти и за борба с тероризма чрез присъединяването на България към страните от Шенгенското пространство? И срещнахме ли подкрепа на партньорите?”

Валентин Радев отговори положително – че тези теми са били обсъждани.
Той обясни: „Особено внимание беше отделено, и аз настоявах всички да го чуят, както и на други форуми, но тука особено, за това, че България е подложена на потенциален риск. Това беше много важно, тъй като, вие знаете - ние получаваме средства – солидарност, 160 млн. евро, а всички ни наблюдават и постоянно декларираме, че сме се справили с проблема, построили сме инженерното съоръжение. Намалял е натискът върху границата ни и остава открит въпросът: „Тогава за какво толкова много ви помагаме”. Все пак това не са малко средства. Та там отново трябваше да го казвам. Но останах с впечатление, че всички бяха много запознати и благодаря на румънските колеги, които през цялото време ни подкрепяха и обясняваха, че това, което казах там, е вярно.”

Припомняме, че Ася Пеева стана народен представител благодарение на преференциите. Тя бе 11-а в листата на ГЕРБ в Бургаския избирателен район. Това съвпадна с номера на листата на партията и вероятно й е помогнало да премине преференциалната бариера от 7%, макар че завишен вот за нея е регистриран и в родния й град Поморие.