България и Китай ще работят за надграждане на сътрудничеството и засилване на двустранните отношения в областта на транспорта и съобщенията.

Това потвърдиха на среща министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и извънредният и пълномощен посланик на Китайската народна република Н.Пр. Дай Цинли, съобщават от МТС.

„Основният ни приоритет е модернизацията на железопътния транспорт в страната и по това направление е предвиден сериозен финансов ресурс по ПВУ“, каза по време на разговора министър Гвоздейков.

Той подчерта, че България може да черпи опит от темповете, с които се развива Китай в сферата на високоскоростната жп инфраструктура и високите технологии. Министър Гвоздейков изтъкна ролята на България като стратегическа точка в Черно море и важността на развитието на морския транспорт в този контекст.

Н.Пр. Дай Цинли заяви, че по време на нейния мандат в България ще работи по същите приоритети в областта на транспорта. Засилване на сътрудничеството между двете страни по отношение на товарните жп превози и мултимодалния транспорт е от изключително значение за свързаността между Европа и Азия, посочи още посланик Дай Цинли.

Тя информира, че в края на месец юли 2024 г. българска авиокомпания е получила разрешение от китайските власти да изпълнява 4 карго полета седмично от Китай до София. Обсъдена беше и възможността за откриване на директен пътнически полет между двете страни.

През тази година се навършват 75 години от установяване на дипломатически отношения между България и Китай. В тази връзка министър Гвоздейков заяви, че двете държави имат солидна основа, върху която да продължат да развиват доброто сътрудничество в областта на транспорта и съобщенията.