Българските власти се подготвиха за евентуален срив на доставките на природен газ. Министерството на енергетиката публикува два обширни документа за мерките при газова криза – Превантивен план и План за действие при извънредни ситуации. Документите са изпратени и на властите в Румъния и Гърция, пише „Труд”.
Битовите абонати, малките и средните предприятия, както и топлофикациите са трите групи защитени клиенти, които ще получават гориво дори при пълно спиране на единствената тръба от Русия. За останалите ще може да се въвежда ограничителен режим със 7 степени на тежест.
 
Подземното хранилище „Чирен” може да компенсира сривове в доставките за период от 90 до 120 дни, ако неговият максимален обем от 550 млн. куб. м е запълнен. Складът посрещна тази есен с по-малки запаси – 445 млн. куб. М, или 81% използван капацитет.
 
Планът за действие посочва три нива на опасност – “Ранно предупреждение”, “Тревога” и “Извънредна ситуация”.
 
За периода от 1974 г. досега е имало една газова криза. Страната я преживя през 2009 г., когато доставките през Украйна спряха напълно от 6 до 21 януари.
Неотдавна президентът на “Газпром” Алексей Милер предупреди, че отново има риск за транзита през Украйна.
 
“Не вярвам да се появи проблем. Нито Русия, нито Украйна имат интерес от това”, коментира вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.
 
За втора година “Булгаргаз” ще осигури газа за клиентите на “Овергаз Мрежи”. Договорът между двете компании беше подписан вчера за обем от 295 млн. куб. метра.