За младите хора е особено важно да разберат същината на днешния празник и да знаят, че постиженията на просветителския и на свободолюбивия дух са в основата на нашата памет и държавност. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към представители на културни институции по повод Деня на народните будители.

„За мен е чест в Деня на народните будители да застана до книга, която за всеки от нас е светиня - „История славяни българска“. Тя е искрата на българското възраждане, синтезирала в себе си будителството, българското духовно величие и историческа, смелост“, каза той. 

„Днес тук е първият препис на книгата, направен от Софроний Врачански само три години след завършването на оригинал от отец Паисий. Благодаря на Националната библиотека, че ни предостави тази безценна книга в днешния ден“, допълни президента. 

„Ще имат възможност да я видят хиляди хора, които очакваме в Деня на отворените врати. Дело на един всеотдаден български монах, книгата е свидетелство и за огромната роля на Православната църква за опазването на нашата идентичност и история, език и вяра. За духовния възход на българина през вековете“, каза още Радев. 

„На Вас, днешните будители, представители на културни и просветни институции и организации искам да благодаря за честта да отбележим заедно този ден и за посланието и за родолюбието и просвещението като стожери на националното единство“, обърна се към тях президента.

Днес президентската институция отваря врати за бъдещето на България - нашите деца, ученици и студенти. За младите хора е особено важно да разберат същината на днешния празни и да знаят, че постиженията на просветителски и на свободолюбивия дух са в основата на нашата памет и държавност. 

Да помнят, че образованите и почтените личности движат света напред. Защото непокорството на мислещия човек е изпитание за неговото битие, но и дар за сънародниците и родината ни. Честит празник!“, каза още Радев.

Президентът показа и своя офис на децата, който посетиха институцията, а част от тях седнаха на президентското място.



Отвън пък имаше почетна смяна на караула.

Но какво още се случи вътре на „Дондуков“ 2 и пред него ще видите във видеото:

Видео: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ
Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ