Моето впечатление е, че повечето хора не се плашат от партия на президента Румен Радев, а очакват такава с нетърпение и надежда. Той има рейтинг, колкото този на лидерите на първите три партии.

Това каза социологът и бивш представител на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов пред NOVA NEWS.

Той е на мнение, че Радев говори директно, което понякога притеснява другите политически фигури. 

Маринов посочи още, че по отношение на евентуална поява на президентски проект, „сред някои от политиците има паника“, тъй като „представянето им на изборите е катастрофално“.

„При други има неяснота и напрежение, защото дори и победителите не са в положение за завиждане по отношение на това, което предстои да се случи по-нататък“, допълни експертът.

Той смята, че алтернатива на настоящата българска партийно-политическа система ще се появи, но не е задължително тя да дойде от Радев. Маринов е на мнение, че евентуален проект на президента няма да бъде „афиширано идентифициран ляв“.

Експертът смята още, че не е невъзможно да се стигне до нови предсрочни избори.

„Дори да бъде съставен кабинет, той ще е още по-нестабилен и още по-слаб и неефективен, отколкото този на „сглобката“. В такъв състав Народното събрание не може да възпроизведе стабилно и работещо управление“, каза Маринов.

И допълни, че „ДПС стана втора, защото другите се сринаха“.