Да бъде закрито Министерството на извънредните ситуация предлага партията Българска нова демокрация. Ликвидирането на ведомството обаче трябва да бъде съпътствано от реформа в МВР и здравното министерство, за да има ясно разпределение на задачите при криза, обясни председателят на контролния съвет на партията Атанас Щерев.
БНД е разработила програма, която включва основните приоритети за дясноцентристко управление в 17 области. Сред тях е изготвянето на нова стратегия за сектора сигурност. Чрез създаването на ДАНС управляващите показаха за пореден път, че само със структурни промени не може да се постигнат целите, свързани със защитата на националната сигурност, поясни председателят на партията Николай Свинаров. Той обаче смята, че на агенцията трябва да се даде възможност да покаже, че е в състояние да работи и на този етап не се налага закриването й.
Програмните приоритети на БНД подлежат на обсъждане и предлаганите над 300 мерки ще бъдат усъвършенствани през следващите месеци. Част от тях предвиждат да бъдат намалени ставките на ДДС върху храните на лекарствата и книгите наполовина, да се създаде стратегия за енергетиката,  да се намали държавната администрация с най-малко 20 на сто. От БНД се обявиха още за въвеждане на задължителното плащане при ползване на медицински услуги и за приемането на закон за защита на правата на пациентите.
Камелия Цветанова, БЛИЦ