Една от основните цели на Българска нова демокрация е да се обедини дясно мислещият избирател и да се посочи прагматичната структура, която да изповядва тези ценности. Това заяви Николай Свинаров, председател на Българска нова демокрация по време на редовната седмична пресконференция на партията. Той допълни, че това обединение трябва да започне от парламента като се създаде една обща парламентарна група в център-дясно и изрази надежда, че това би могло да се случи преди Коледната ваканция.
Според Свинаров дясното обединение трябва да се базира на идеологии и ценности и въпросите за общ лидер и обща марка не би следвало да попречат на този процес.
 БНД представи и предложенията си за промени в Закона за политическите партии. Два основни аспекта открои народният представител от БНД Илко Димитров - либерален режим на финансиране и драстично увеличаване на санкциите и контролните механизми при финансиране на партиите. Според него е несъстоятелно да се поставят ограничения, защото това създава предпоставки за извършване на престъпления.
 
Предложението на БНД е контролните механизми да да се засилят, така че по-лесно да се установява произходът на парите, както и нередностите в тази насока. Друго предложение на Българска нова демокрация е свързано с деклариране от страна на политическите партии на произхода и размера на сумите, които са получени като дарения, което трябва да се случва ш в деня на внасяне на заявление за регистрация. По отношение на държавните субсидии Илко Димитров заяви, че БНД подкрепя увеличаването им, но изрази мнение, че една политическа партия трябва да зависи повече от членовете и по-малко от държавата. Според БНД държавата е най-големият корпоративен играч и зависимостта от нея е опасна.

Във връзка с промените в изборното законодателство заместник-председателят на парламентарната група на БНД Валентин Милтенов заяви, че е абсолютно необходимо да се въведат избирателни стандарти за всички видове избори и това да се случи възможно най-скоро, за да могат участниците в изборите да се запознаят с правилата и задълженията в този процес. Той припомни идеята на БНД за създаване на общ Избирателен кодекс, а не да се продължава с порочната практика преди всеки вот правилата за провеждане на избори да се променят в зависимост от конюнктурните интереси на моментното мнозинство.  /БЛИЦ