“Трябва да поставим образованието на първо място, да изградим свят без бедност, насилие, глад и бедствия. Трябва да дадем на младите умения да изградят по-зелен и по-устойчив свят”. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова от трибуната на ООН в Ню Йорк световната общност да се запознае внимателно с изводите от доклада, представен от Международната комисия за финансиране на възможностите за глобално образование, съобщи пресцентърът на ЮНЕСКО. “Образованието спасява човешки живот, носи надежди, гради достойнство, предотвратява екстремизма”, заяви още тя.
Бокова, подчерта, че докладът се фокусира върху “обучаващото се поколение” и въвежда понятието “прогресивен универсализъм”, т.е. възможност за достъп на всички до качествено образование.

“За съжаление, в много страни качеството на образование е на ниско равнище, включително и в доста европейски държави. Тревожно е, защото расте пропастта между образованието, което получават момчетата и момичетата. Ако тази тенденция се запази, те ще се изравнят чак след 70 години. Това особено важи за някои региони на Африка”, каза българската кандидатка за нов генерален секретар на ООН. Според Ирина Бокова светът не може да се справи с крайната бедност, а оттам и с всички останали предизвикателствата като екстремизъм и климатични проблеми, ако не инвестира в образование. Особено опасна е ситуацията с бягащите от военни конфликти, голяма част от които са деца.

“Изправени сме пред риска да изгубим това поколение и то да се обърне към тероризма. А именно чрез образованието можем да направим така, че големите маси мигранти, които са се насочили към Европа, да могат да останат по родните си места и да намерят перспектива”, добавя генералната директорка на ЮНЕСКО.