Кирил Петков първи реши да коментира предложения състав на кабинет от Димитър Главчев по време на консултациите при президента Румен Радев.

Ето и думите му:

"Искам да коментирам няколко явни проблема. Един служебен кабинет има може би най-високата цел – безпристрастни избори, където купеният вот да бъде ограничен максимално. Това може би е първото и най-важно задължение. Изборът на Калин Стоянов е провокативен. Това е обида в опита да се прикрият зависимости на този служебен кабинет.

Стоянов е ярка политическа фигура, която вече се свързва с ГЕРБ. Той не може да има собствено мнение. Изборът му ми показва абсолютна политическа наглост. 

Има и други хора - г-н Мундров - Това е министърът, който бе подменен от г-жа Габриел. Никога той не е бил в крайните листи на потенциалните министри. Това показва ярко политическо оцветяване и то по най-лошия начин. Двамата министри, от които ще зависят изборите, са изцяло отговорност на ГЕРБ.

Не само сме възмутени, но сме направо взривени. 

Г-жа Павлова е заместник на Сарафов. Когато говорим за превзета държава, от наша гледна точка той е олицетворението на това. Като се вземе заместникът му, това е обида за нас, като парламентарна група. Този ваш ход показва отново пълното оцветяване на този комитет. 

Г-н Гвоздейков - имах дълъг разговор с него вчера и го уведомих, че ако реши да остане в този служебен кабинет, това решение ще бъде негово и той ще бъде изключен от ПП.

След тези думи Петков тръгна да напуска залата, а президентът директно го спря.

"Отговорността е на г-н Главчев и той може да се съобрази с вашите претенции. В следващите два дни вие имате възможността да продължите комуникацията с него. Аз няма да бавя политическия процес.

Искам да обсъдим какви промени може да има в състава на служебния кабинет и да бъда уведомен до понеделник, защото във вторник ще издам три указа - за служебното правителство, за европейски избори и указ за парламентарни избори 2 в 1", каза той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук