На оперативно заседание на Министерски съвет приехме, решението е единодушно, да отправим предложение до президента за освобождаване от длъжност на началника на НСО бригаден ген. Емил Тонев.

Това съобщи началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

В мотивите тя изтъкна действията на ген. Емил Тонев по отношение на няколко обстоятелства - "предаването на видеоматериали от служебните входове на МС, което се извършва при нарушаване на основните гаранции за сигурност на хората на територията на МС".


Ген. Емил Тонев

Според официална информация, която е предоставена и на президента, съществуват съмнения за непрозрачно разходване на средства от страна на НСО.

Бориславова каза още, че е обсъдено разминаването на поведението на ръководството на НСО със скорострелното предоставяне на видео от служебните входове на МС, когато е ясно, че вече тази сграда е и контактна точка на европейската прокуратура съпоставено със забавеното и липсващо предоставяне на съдействие по време на протестите през лятото на 2020 г., когато беше важно да бъдат предоставени тези записи.

Бориславова съобщи, че ще предложат НСО да не охранява бивши управляващи и президенти четири години, а една година. 

"Днес беше взето решение да се предостави безвъзмездно на Украйна помощ за защита на нейните граждани. Тя представлява средства за индивидуална защита, а именно - 2000 каски и 2000 бронежилетки, които ще бъдат отпуснати от наличните ни количества със съдействието на Министерството на отбраната", обяви още говорителят на кабинета.