И на мен не ми се занимава вече с тази работа. Тръгнах по-рано, за да разгледам това, което построихме. Което първо взехме решение да построим, после го проектирахме, после го финансирахме, после пробихме деретата. Бе уникално съоръжение. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Сливница.

„Като карах, през главата ми минаваше кой кмет в коя кал ме молеше да направим пътен възел“, спомни си той с усмивка.

„Някои обекти още нямат акт 16. Около магистралата е такава смрад. Виждат се дори пътеките на бежанците край магистралата. Даже не могат да поддържат това, което сме построили“, каза Борисов.

„Изредиха се толкова премиери и министри. Вие дори не им помните имената, така и ще отидат в забрава, а ние ще останем с направата за всеки един град“, каза още бившият премиер.

На мен Пеевски ми се обади, че ще има среща, а не Кирил Петков. ДПС обаче са системна партия и като поемат ангажимент, си го изпълняват. Още сутринта, като чух, че Асен Василев има много важна работа във Варна, а аз си дойдох от Добрич за тая среща, дето е по-далеч от Варна, първата лампа ми светна. Денков и той се измъкна. Останаха само ген. Атанасо в и Кирил Петков. Това, което се разбрахме, беше ясно 0 за газа, платихме скъп газ, за да се отървем от Газпром“, каза той.

„Вие, които сте ме избрали мен, сме дали 100% собственост на българите, от която да печелите по 3 млрд. и половина“, каза той.

„Ако някой ми покаже друго печелившо предприятие, което да дава толкова пари на година, без никакви усилия, а само с транзитиране, и да печелиш по три милиарда и да трябва да се оправдаваме, че не сме го дали на Гърция и Македония, да ни обиколят, ще му кажа браво. Днес на срещата поне ми казаха „добре, че го направи““, каза той.

„Вторият въпрос, който ме озадачава е следният:

За разлика от Делян Добрев не вярвам, че толкова съзнателно биха ни подхлъзнали. Аз мисля, че е от неразбиране. Защо срещу газа руския, какво ги привлича толкова в него, защо аршинът за газа е един, за петрола е друг. Някои се опитват да внушат, че ние сме искали сега да плащаме данъци, защото други не са. Напротив“, каза лидерът на ГЕРБ.

„Ние какво казваме – или да си внесат данъците, или ще приложим текста от закона и да се съревновават еднакво с всички. Страшна съпротива. Защо? Приемам, че страхът им е основателен, щели да се вдигнат цените. Ама защо не ги беше страх с газа? Тогава платихме много скъпо, но се откачихме от Газпром. Дори, ако трябва и това ще изтърпим, но да се отървем от руския петрол. То и сега горивото е 4 лева“, каза той.

„Какво се оказва сега? Премиерът Денков ясно каза, че неговият началник кабинет се е обадил в Лукойл и те са обещали да платят нужното. Разбрахме се монополът върху базите им да бъде внимателно разгледан, за да не стане проблем. С Петков се разбрахме – да се наеме юрист от кантора или нашите експерти и от януари назад, Лукойл да се обложат с парите, които имат да връщат. Сиреч, ще дойдат пари обратно в бюджета, с които ще се финансират общините“, каза той.

Борисов запита риторично дали те намират нещо лошо в тяхната политика, но не получи отговор.

"Сега като се замисля, начинът по който Асен Василев не дойде, наблюдавам каква работа има важна там, Денков гледам каква работа има, дето не можеше да я отложи следобед. Всъщност ние в петък ще се озовем пред ветото на президента, без ясна програма. Може да си прав, че има някакъв план", каза Борисов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук