Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Ненчев присъстваха на Конференция за запознаване с резултатите от Срещата на Върха на НАТО във Варшава. Форумът се проведе днес във Военната академия „Георги Стойков Раковски“, съобщиха от Министерството на отбраната.
На конференцията присъстваха още главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов, директорът на служба „Военна информация“ бригаден генерал Светослав Даскалов, командири и заместник-командири на видовете Въоръжени сили и военни формирования от Българската армия, началници на висши военни училища и др. Тя беше открита от началника на отбраната генерал Константин Попов, а основният доклад бе изнесен от министъра на отбраната Николай Ненчев. Поставен беше акцент върху произтичащите задачи за Въоръжените сили от Срещата на Върха на НАТО във Варшава.
 
„Средата за сигурност в целия наш регион се влоши значително. В тази ситуация, повече от всякога България трябва да е готова да се противопостави на множеството заплахи. Българските Въоръжени сили трябва да са готови да защитят независимостта и териториалната цялост на страната“. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев и подчерта: „Добре е, че в този критичен момент не сме сами. Част сме от най-големите демократични общности - Европейският съюз и НАТО. Мястото на България е сред това голямо демократично семейство. Искам да Ви уверя, че това правителство, това парламентарно мнозинство и аз като министър ще се борим с всички сили, за да запазим България там, където тя заслужава да бъде“.
 
В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, заедно с представителите на МВР, бяха обсъдени текущи въпроси. „Динамиката и мащабът на събитията в света през изминалите седмици и множеството предизвикателства, пред които сме изправени, изискват бързи реакции от всички нас – служби, политици и граждани, за да гарантираме сигурността в страната ни. Продължаваме да работим заедно с министъра и благодаря за помощта по границата на всички военни, които се включиха - справиха се чудесно в съвместните действия с МВР“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.