"Република Македония и България направиха историческа стъпка напред. Този договор е общ успех, който ще доведе до стабилност в региона". Това каза македонският премиер Зоран Заев, след подписването на историческия договор в Скопие.

"Ние искаме да правим политика на решения. Този договор е отговорност към гражданите на двете държави. Договорът осигурява шанс за развитие на икономиките на Република Македония и Република България. Ще спомогне за развитието на инфраструктурата и газовите връзки. Този договор е послание към ЕС и НАТО, че на Балканите държавите имат отговорни политически ръководства", допълни Заев.

"Можеше ли да не подпишем такъв договор? Можеше. Години наред този договор не беше подписван. Искам да благодаря на премиера Зоран Заев", обяви от своя страна Бойко Борисов. "Този договор е много важен. Транспортен коридор №8 е ключов за Балканите, защото свързва всички страни в региона. Така ще може да се развива търговията и икономиката. Жп линията София-Скопие също предоставя огромен шанс за развитие на икономическите връзки. Газовата връзка ще даде шанс на Македония да купува директно газ от България", разкри българският премиер.

"Този договор показва на ЕС и Брюксел, че на Балканите мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко. Ние решихме да гледаме напред. След 10 години резултатите от тази среща ще бъдат видими. Чест е за нас да сме тук. Утре ще отбележим заедно Илинденско-Преображенското въстание, защото така ще покажем, че можем да бъдем обединени. Още веднъж благодаря", добави премиерът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!